Malondialdehid kao nezavisan prediktor indeksa telesne mase kod adolescentkinja - Klisic, Aleksandra (Journal of Medical Biochemistry, 2022)
Cilj: Imajući u vidu činjenicu da je malo studija koje su ispitivale povezanost oksidativnog stresa i gojaznosti kod adolescenata i da iste pokazuju oprečne rezultate, cilj istraživanja je bio da se ispita povezanost širokog spektra biomarkera nitro-oksidativnog stresa [tj. malondialdehida (MDA), ksantin oksidaze (XO), ksantin oksidoreduktaze (XOD), ksantin dehidrogenaze (XDH), produkata uznapredovale oksidacije proteina (AOPP) i produkata azot-monoksida (NOx), kao i enzima antioksidativne zaštite, tj. katalaze (CAT)] i gojaznosti u kohorti adolescentkinja starosne dobi između 16 i 19 godina. Pacijenti i Metode: Ukupno 59 tinejdžerki je uključeno u ovu studiju preseka. Binarna logistička regresija je primenjena u cilju ispitivanja potencijalne povezanosti između biohemijskih markera i markera nitro-oksidativnog stresa i indeksa telesne mase (ITM). Rezultati: Nije uočena razlika u biomarkerima oksidativnog stresa između normalno uhranjenih i predgojaznih/gojaznih adolescentkinja (odnosno AOPP, XOD, XO, XDH) i CAT, osim u vrednostima MDA (p<0,001) i NOx (p=0,010) koje su bile značajno veće kod predgojaznih/gojaznih adolescentkinja. Pozitivna korelacija je utvrđena između ITM-a i visokosenzitivnog C-reaktivnog proteina (hsCRP) (OR=2,495), ITM-a i mokraćne kiseline (OR=1,024) i ITM-a i MDA (OR=1,062). Multivarijanta binarna regresija je pokazala nezavisnu povezanost ITM-a i hsCRP (OR=2,150), kao i ITM-a i MDA (OR=1,105). Čak 76,3% varijabiliteta ITM-a može biti objašnjeno ovim modelom. Zaključak: Inflamacija (merena hsCRP-om) i oksidativni stres (meren malondialdehidom) nezavisno koreliraju sa ITM kod adolescentkinja.