Klirens lidokaina kao farmakokinetički parameter metaboličke aktivnosti kod pacijenata sa oštećenjem jetre - Jovanović, Marija; Kovačević, Milena; Vezmar Kovačević, Sandra; Palibrk, Ivan; Bjelanović, Jasna; Miljković, Branislava; Vučićević, Katarina (Journal of Medical Biochemistry, 2022)
Uvod Cilj studije bila je procena vrednosti farmakokinetičkih parametara lidokaina (LID) kod pacijenata sa oštećenom funkcijom jetre i procena promene farmakokinetičkih parametara u odnosu na vreme nakon hirurške intervencije. Metodologija Pacijenti sa oštećenom funkcijom jetre bili su podvrgnuti testu pre, 3. i 7. dana nakon intervencije. LID je primenjen u pojedinačnoj i.v. dozi od 1 mg/kg. Uzorci krvi su sakupljeni 15, 30 i 90 minuta nakon primene leka. Za izračunavanje farmakokinetičkih parametara primenjena je neprostorna analiza. Reultati Studijom je obuhvaćeno 17 pacijenata sa dijagnozom ciroze i 41 pacijent sa tumorom jetre. Kod obe grupe pacijenata, vrednosti koeficijenata korelacije pokazuju najbolju korelaciju između klirensa (CL) i Child-Pugh skora (-0,693, p<0,005) u odnosu na ostale farmakokinetičke parametre. Rezultati ukazuju na pogoršanje funkcije jetre 3. dana nakon operacije u poređenju sa vrednostima LID CL pre operacije (srednje vrednosti LID CL kod pacijenata Child-Pugh grupe A iznosile su 25,91 L/h, 41,59 L/h, respektivno; dok su kod pacijenata u klasi B iznosile 16,89 L/h, 22,65 L/h, respektivno). Sedmog dana vrednosti LID CL (srednja vrednost u Child-Pugh grupi A i B iznosile su 40,98 L/h i 21,46 L/h, respektivno) bile su veće u odnosu na 3. dan posle hirurške intervencije. Zaključak Farmakokinetički parametri LID se razlikuju u zavisnosti od težine oštećenja jetre, procenjenih Child-Pugh skorom. Vrednosti farmakokinetičkih parametara LID u kombinaciji sa standardnim biohemijskim parametrima mogu se koristiti za dobijanje kompletnije slike funkcije jetre.