POREĐENJE URINARNE NEUTROFILNE GELATINAZE UDRUŽENE SA LIPOKALINOM SA STANDARDNIM PARAMETRIMA U PRAĆENJU AKTIVNOSTI LUPUS NEFRITISA KLASA IV - Rabrenović, Dr sc. med. Violeta; Petrović, Milica; Rabrenović, Milorad (Journal of Medical Biochemistry, 2022)
Uvod : Lupus nefritis (LN) je jedna od najozbiljnijih komplikacija u razvoju sistemskog eritemskog lupusa koja može nepovoljno uticati na tok i prognozu ove autoimune bolesti. Zbog toga je praćenje efekta primenjene terapije, postizanje remisije odnosno praćenje aktivnosti LN i dalje veliki izazov za nefrologe. Cilj ove studije bio je da poređenjem biomarkera NGAL u urinu sa tradicionalno prihvaćenim parametrima za aktivnost LN ukažemo na značaj njegovog određivanja kod ovih bolesnika. Metode: Studijsku grupu činilo je 40 pacijenata, koji su prospektivno praćeni u periodu od 4 meseca u okviru tri kontrolne vizite (nulta, prva i druga) na 2 meseca Prva grupa (20/40) pacijenata je imala aktivni LN (Grupa A), a drugu grupu su činili pacijenti sa LN u remisiji (Grupa B). Ispitivani i poredjeni su parametri: uk. proteini/s , albumini/s, C3,C4, anti ds-DNA At, proteinurija 24h, ur.protein/kreatinin odnos -Upr/Cr, NGAL/u (imunohemijskom metodom CMIA), klirens kreatinina. Rezultati:Poređenjem standardnih parametara aktivnosti bolesti i NGAL/u između grupa dobijena je statistički značajna razlika (p <0.001). Unutar Grupe A poređenjem parametara (X±SD) po vizitama, u odnosu nulta vizite prema drugoj viziti (0:2) za anti-ds-DNA At dobijena je značajnost p <0.05, za albumine/s i C3 dobijena je značajnost p <0.01, a proteinurija/24h, Upr/Cr, NGAL/u su imali značajnost p <0.001.Negativna korelacija NGAL/u bila je statistički značajna u nultoj viziti sa albuminima/s (p <0.01) kao i pozitivna korelacija sa proteinurijom-24h i Upr/Cr (p <0.001). U viziti 2, dobijena je stat. značajna negativna korelacija NGAL/u sa albuminima/s i C3 p <0.05, a pozitivna korelacija sa anti- ds-DNA At, proteinurijom-24h i Upr/ Cr p <0.001. Zaključak: U našoj studiji biomarker NGAL/u je ispoljio statistički značajnu korelaciju sa tradicionalnim parametrima aktivnosti lupus nefritisa i njegovo određivanje bi moglo biti značajno u praćenju aktivnosti LN i praćenju odgovora na primenjeno lečenje.