Ishodi trudnoće i karakteristike novorođenčadi kod žena sa tiroidnim autoantitlima u folikularnoj tečnosti u postupku asistirane reprodukcije: Ishodi trudnoće i novorođenčadi u asistiranoj reprodukciji - Medenica, Sanja; Garalejic, Eliana; Abazovic, Dzihan; Bukumiric, Zoran; Paschou, Stavroula A.; Arsic, Biljana; Vujosevic, Snezana; Medjo, Bijana; Zarkovic, Milos (Journal of Medical Biochemistry, 2022)
Uvod: Povišeni nivoi tiroidnih autoantitela u folikularnoj tečnosti (FF) kod žena sa tiroidnom autoimunošću (TAI) nalaze se u snažnoj korelaciji sa nivoima istih u serumu i mogu uticati na postimplantacioni razvoj embriona. Podaci iz literature govore o značaju primene levotiroksina (LT4) u smislu smanjenja rizika od neželjenih ishoda trudnoće. Cilj studije je bio da se proceni ishod trudnoće i karakteristike novorođenčeta žena sa tiroidnim autoantitelima u FF u postupku asistirane reprodukcije (ART). Metode: Ispitivana populacija je uključila 24 žene sa potvrđenom kliničkom trudnoćom, 8 TAI pozitivnih i 16 TAI negativnih žena. LT4 suplementacija je primenjena kod 20,8% pacijentkinja, pozitivnih na TAI. Rezultati: Ishodi u trudnoći bili su: stopa blizanačke trudnoće 41,7%, stopa ranih sponatnih pobačaja 8,3%, stopa kasnih sponatnih pobačaja 4,2%, stopa prevremenog porođaja 16,7%, stopa terminskog porođaja 70,8%, stopa živorođenosti 96,0%. Postojala je značajna razlika vrednostima antitela na Tg u serumu i u FF (p<0,001) između grupa shodno TAI, dok je serumski fT3 bio niži u grupi sa TAI (p=0,047). Serumski fT4 je bio viši u grupi koja je primala terapiju sa LT4 (p=0,005), sa TAI, a novorođenčad u ovoj grupi imala su veću porođajnu težinu (p=0,001) i visinu (p=0,008). Komplikacije kod majke bile su prisutne kod 23,8% pacijenata. Nisu zabeležene urođene malformacije kod novorođenčadi. Zaključak: Tiroidna autoantitela u FF mogu da utiču na postimplantacioni razvoj embriona, ali nemaju uticaja na dalji tok trudnoće. Posebna korist terapije LT4 na uspešan ishod ART-a je pokazana za antropometrijske parametre novorođenčeta.