OSETLJIVOST TRI TESTA ZA ODREĐIVANJE ANTITELA NA RECEPTOR ZA TIREOSTIMULIŠUĆI HORMON U ORBITOPATIJI POVEZANOJ SA TIROIDNOM ŽLEZDOM: Osetljivost TSH-R-At testova u TAO - Sarić Matutinović, Marija; Diana, Tanja; Nedeljković Beleslin, Biljana; Ćirić, Jasmina; Žarković, Miloš; Perović Blagojević, Iva; Kahali, Džordž J; Ignjatović, Svetlana (Journal of Medical Biochemistry, 2021)
Uvod i ciljevi: Autoantitela na receptore tireostimulišućeg hormona (TSH-R-At) su nezamenljivi biomarkeri u laboratorijskoj proceni orbitopatije povezane sa tiroidnom žlezdom (TAO). U studiji je procenjena klinička osetljivost tri različita testa za određivanje TSH-R-At kod pacijenata sa TAO. Metode: U studiju je uključeno 87 uzastopnih pacijenata sa TAO i njihovi uzorci seruma su analizirani paralelno, upotrebom sva tri testa. Za merenje ukupne i vezujuće koncentracije TSH-R-At korišćeni su ECLIA imunohemijski test kompetitivnog vezivanja i ’’sendvič’’ hemiluminiscentni imunotest, dok je njihova funkcionalna aktivnost određena primenom metode stimulatornog ćelijskog biološkog testa, odnosno bioeseja (TSAb). Rezultati: U poređenju sa dva vezujuća imunotesta (ECLIA p<0,001, most p=0,003), biološki TSAb test je bio značajno osetljiviji za pozitivnu detekciju TSH-R-At kod pacijenata sa TAO. Nije primećena razlika (p=0,057) između ECLIA i ’’sendvič’’ vezujućeg imunotesta u pogledu stope osetljivosti. Svi pacijenti sa aktivnom i/ili umerenom do teškom TAO bili su pozitivni u TSAb biološkom testu (100% i 100%, redom), dok su stope pozitivnosti za ’’sendvič’’ imunotest i ECLIA vezujući imunohemijski test bile 89,7% i 82,1% za aktivnu TAO, i 90,2% i 86,3% za tešku TAO, redom. Negativne prediktivne vrednosti bioeseja, ’’sendvič’’ imunotesta i ECLIA imunotesta kompetitivnog vezivanja bile su 100%, 75% i 71%, redom za aktivnu TAO, odnosno 100%, 86% i 71%, redom za umerenu do tešku TAO. Superiornost biološke analize bila je najistaknutija kod eutireoidnog oblika (ET) TAO. Stope pozitivnosti TSAb bioeseja, ’’sendvič’’ i ECLIA imunotestova vezivanja bile su 89,6%, 75% i 64,6%, redom za neaktivnu TAO; 86,1%, 69,4% i 52,8% za blagu formu TAO; 87,5%, 62,5% i 12,5% za eutireoidni oblik TAO. ’’Sendvič’’ imunotest je bolje korelirao sa ECLIA testom vezivanja (ρ=0,893, p<0,001), u poređenju sa bioesejom (ρ=0,669, p<0,001). Zaključci: Kod pacijenata sa TAO različite aktivnosti i težine, TSAb biološki test pokazuje superiorne kliničke karakteristike u poređenju sa oba imunohemijska testa vezivanja.