Indirektna procjena referentnih intervala za parametre štitne žlijezde upotrebom ADVIA Centaur XP analizatora - Mirjanić-Azarić, Bosa (Journal of Medical Biochemistry, 2021)
Uvod: Cilj ove studije bio je odrediti referentne intervale (RI) tireotropnog hormona (TSH), slobodnog tiroksina (FT4), slobodnog trijodotironina (FT3) i omjera FT3/FT4 indirektnom metodom procjene referentnih intervala. Metode: Analizirali smo 1256 dobijenih vrijednosti TSH, FT4 i FT3 u period između 2017. i 2021.godine. Rezultate smo uzeli iz laboratorijskog informacijskog sistama. Sva mjerenja su izvedena na Siemens ADVIA Centaur XP analizatoru pomoću hemiluminiscentnih imunohemijskih testova. Izračunali smo vrijednosti 2,5-og i 97,5-og percentila prema preporuci IFCC-a (CLSI C28-A3). Rezultati: Procijenjeni RI za TSH, FT4, FT3 i odnos FT3/FT4 bili su 0,34-4,10 mIU/L; 11,3-20,6 pmol/L; 3,5-6,32 pmol/L i 0,21-0,47. Utvrdili smo značajnu razliku između izračunatih RI za TSH i FT4 i onih koje preporučuje proizvođač. Također, vrijednosti FT3 bile su značajno veće u grupi mlađoj od 30 godina u odnosu na četvrtu deceniju (5,26 naspram 5,02, p = 0,005), petu deceniju (5,26 naspram 4,94, p = 0,001), šestu deceniju (5,26 naspram 4,87, p˂0,001), sedmu deceniju (5,26 naspram 4,79, p˂0,001) i grupu stariju od 70 godina (5,26 naspram 4,55, p˂0,001). Isto tako, za vrijednosti TSH i odnos FT3 / FT4 otkrili smo značajnu razliku (p <0,001) između različitih dobnih grupa. Zaključci: Procijenjene vrijednosti referentnih intervala za TSH i FT4 za stanovništvo Republike Srpske značajno su se razlikovale od preporučenih RI od strane proizvođača. Naši rezultati podstiču druge laboratorije da izrade sopstvene RI za parametre štitne žlijezde primjenom CLSI preporuka.