Da li je faktor rasta fibroblasta u serumu 21 povezan sa težinom ili prisustvom bolesti koronarnih arterija? FGF-21 i bolest koronarnih arterija - Nar, Gokay; Cetin Sanlialp, Sara; nar, rukiye; Kilic, Oguz; Ozen, Mehmet Furkan; Gunver, Guven; Sevgican, Cihan Ilyas (Journal of Medical Biochemistry, 2021)
Cilj: Nedavna ispitivanja pokazala su da su povećane koncentracije cirkulirajućeg faktora rasta fibroblasta 21 (FGF21) povezane s pretilošću, metaboličkim poremećajem i aterosklerozom. Međutim, studije koje istražuju vezu između nivoa FGF21 u serumu i bolesti koronarnih arterija (CAD) uključuju oprečne podatke. U ovoj studiji planirali smo istražiti ulogu FGF21 u razvoju CAD-a i težini CAD-a. Metoda: U istraživanje je bilo uključeno sedamdeset osam pacijenata sa stabilnom anginom pektoris (SA) (pozitivna lezija) i 40 kontrolnih bolesnika (lezija negativna) sa sličnim faktorima kardiovaskularnog rizika koji su podvrgnuti koronarnoj angiografiji. Nivoi serumskog FGF21 izmjereni su ELISA metodom. Ozbiljnost CAD-a procijenjena je korištenjem SYNTAX-ovih i GENSINI-ovih rezultata rizika. Rezultati: Iako je postojala statistički značajna razlika između nivoa FGF21 u serumu u SA i kontrolnim grupama [101,18 ± 141,62 naspram 47,93 ± 58,74 pg / ml; p = 0,03], nije pronađena korelacija između rezultata SINTAKSE (r = 0,146 i p = 0,134) i GENSINI (r = 0,211 i p = 0,084) sa nivoima FGF21 u serumu. SA grupa imala je niže razine HDL-C u serumu (41,57 ± 11,40 naspram 54,90 ± 34,47; p = 0,02). U korelacijskoj analizi postojala je značajna i negativna veza između serumskog FGF21 i nivoa HDL-C u serumu (r = - 0,272; p = 0,026). Zaključak: Razine serumskog FGF21 razlikuju se između dijagnosticiranih SA i kontrolnih pacijenata. FGF21 može biti marker za dijagnozu CAD-a, ali ne i za procjenu ozbiljnosti CAD-a. Koliko nam je poznato, ovo je prva studija koja je procijenila težinu bolesti koronarnih arterija zajedno s lipidnim profilom.