Dr Uticaj Adiponektina, plazme D-dimera, upala i marker tumora na kliničke karakteristike i prognozu pacijenata sa karcinomom jajnika: Adiponektin, plazma D-dimer, upala i markeri tumora o kliničkim karakteristikama i prognozi pacijenata sa karcinomom jajnika - Li, Hui (Journal of Medical Biochemistry, 2021)
[Sažetak] Cilj: Istražiti učinke adiponektina (ADPN), plazma D-dimera (D-D) u plazmi, upala i markera tumora na kliničke karakteristike i prognozu pacijenata sa karcinomom jajnika. Metode: Ukupno 80 bolesnika s karcinomom jajnika liječenih u našoj bolnici od aprila 2017. do novembra 2019. godine bilo je upisano kao ispitanici koji su ravnomjerno podijeljeni u promatračku grupu (pacijenti s karcinomom jajnika) i kontrolnu skupinu (bolesnici s benignim tumorom jajnika) na temelju rezultati postoperativne patološke biopsije. Nivoi ADPN-a, D-D u plazmi, faktori upale i markeri tumora u serumu [ugljikohidratni antigen 125 (CA125), protein epididimisa humane 4 (HE4) i algoritam rizika od zloćudnog jajnika (ROMA)] uspoređeni su između dvije skupine. Istražena je dijagnostička vrijednost markera tumora seruma CA125, HE4 i ROMA kod raka jajnika. Analizirane su korelacije promjena ROMA-e s promjenama nivoa ADPN-a, D-D u plazmi, C-reaktivnog proteina visoke osjetljivosti (hs-CRP), CA125 i HE4. Osim toga, povezani faktori rizika koji utječu na razvoj raka jajnika podvrgnuti su univarijantnim i multivarijantnim logističkim regresijskim analizama. Rezultati: U odnosu na kontrolnu grupu, promatračka grupa pokazala je sniženi nivo ADPN-a (p <0,05), značajno povišene nivoe plazme DD, faktore zapaljenja hs-CRP i interleukin-6 (IL-6) i serumske markere tumora CA125 i HE4 i evidentno povećan ROMA (p <0,05). Pored toga, detekcija ROMA u serumu pokazala je najveću specifičnost i osetljivost i nisku lažnu pozitivnu i lažno negativnu stopu. Promjene ROMA-e bile su pozitivno povezane s promjenama razine D-D, hs-CRP, CA125 i HE4 u plazmi (p <0,05) i negativno su povezane s promjenama razine ADPN-a (p <0,05). Rezultati univarijantne analize pokazali su da su abnormalni nivoi ADPN, D-D, hs-CRP, IL-6, CA125 i HE4 povezani faktori rizika koji utječu na razvoj raka jajnika. Ustanovljeno je pomoću multivarijantne logističke regresijske analize koja je smanjila nivo ADPN-a i povećali nivo D-D, hs-CRP, IL-6, CA125 i HE4 neovisni faktori rizika koji utječu na razvoj raka jajnika. Zaključak: U slučaju raka jajnika, nivo ADPN opada, dok nivoi D-D u plazmi, upalni faktori i markeri tumora u serumu CA125, HE4 i ROMA očito rastu. Pored toga, nivo ROMA pokazuje pozitivan odnos na sadržaj CA125, HE4, D-D plazme i faktore zapaljenja i negativnu povezanost sa nivoom ADPN.