Асоцијације експресије Галектина-3 и ЛГАЛС-3 (рс4652) Варијација гена са ризиком болести коренске артерије код дијабетичара - Hassan, Samy; Hassaan, Mohamed; Demasy, Basma; Sabbah, Norhan (Journal of Medical Biochemistry, 2021)
Позадински ген Галектин-3 који је кодиран геном лектин галактозида који веже лектин-3 (ЛГАЛС-3) служи као важан генетски фактор у дијабетес мелитусу типа 2 (Т2ДМ) и његовим кардиоваскуларним препрекама у различитим популацијама. Желели смо да изазовемо про-упални ефекат галектина-3 како је утврђено интерлеукином-6 (ИЛ-6) нивоа у серуму и за истраживање односа између галектина-3 (ЛГАЛС-3 рс4652) варијација гена и ниво његове експресије са коронарном артеријском болешћу (ЦАД) ризик код Т2ДМ египатских пацијената.Методе: 112 витких испитаника је упоређено са 100 Т2ДМ без ЦАД-а и 84 Т2ДМ са ЦАД-ом. Ланчана реакција полимеразе тетра-примера за појачавање, коришћена је за тестирање ЛГАЛС-3 (рс4652) и израз галектина-3 тестиран је квантитативном ланчаном реакцијом полимеразе у стварном времену. Серум ИЛ-6 је мерен помоћу имуносорбентног теста везаног ензимом. Резултати: Открили смо да је преваленца ЛГАЛС-3 (рс4652) Нивои генотипа генотипа и експресије гена у Т2ДМ са ЦАД-ом били су значајно виши од додатне две групе и такође су позитивно повезани са нивоима циркулације ИЛ-6, носачи алела Ц (АЦ + ЦЦ) имали су значајно веће релативне нивое експресије Галектин-3 у поређењу са носиоцима алела А (АА).Закључак: Закључили смо да су нивои експресије галактина-3 и ЛГАЛС-3 (рс4652) АЦП генотип је био фактор ризика од коронарне артерије код дијабетичара типа два међу египатским узорком.