NIVOI BELANČEVINE HMGB-1 KOD SHIZOFRENIJE: POTENCIJALNI BIOMARKER U FAZI REMISIJE : Nivoi belančevine HMGB-1 kod shizofrenije - Yilmaz, Nuryil; Yelboga, Zekeriya; Yilmaz, Yavuz; Demirpence, Ozlem (Journal of Medical Biochemistry, 2020)
Uvod: Shizofrenija je hronični mentalni poremećaj koji karakterišu akutno pogoršanje i faze remisije. Imuni sistem ima ulogu u patopsihologiji shizofrenije. Belančevina HMGB1 (eng. high mobility group box-1) je belančevina koja se stvara u makrofagima i aktivira imunoćelije da proizvode citokine. Cilj ove studije je da se procene nivoi belančevine HMGB1 kod pacijenata sa shizofrenijom i prilikom akutnog pogoršanja i u fazama remisije. Metode: Obuhvaćeni su konsekutivni pacijenti sa shizofrenijom kod akutnog pogoršanja i u fazama remisije i upoređeni su jedni sa drugima i sa zdravim ispitanicima iste starosti i pola. Pacijenti su ispitani pomoću skale za procenu pozitivnih simptoma (SAPS), skale za procenu negativnih simptoma (SANS), kratke skale za psihijatrijsku procenu (BPRS) i globalne kliničke procene (CGI). Rezultati: Srednji nivoi belančevine HMGB1 se nisu značajno razlikovali kod pacijenata u fazi akutnog pogoršanja u odnosu na pacijente u fazi remisije (2139±564 pg/ml vs. 2326±471 pg/ml, p=0,335) a obe grupe su imale značajno povećane nivoe od kontrolne grupe (1791±444 pg/ml, p=0,05 za akutno pogoršanje u odnosu na kontrolnu grupu, p=0,002 za fazu remisije u odnosu na kontrolnu grupu). Kod pacijenata sa shizofrenijom u fazi remisije, nivoi belančevine HMGB1 bili su u pozitivnoj korelaciji sa skalom za procenu pozitivnih simptoma (r=0,447, p=0,015), a rezultati procene BPRS (r=0,397, p=0,033) i nivoi belančevine HMGB1 bili su nezavisno povezani sa procenom BPRS. Zaključak: Pokazalo se da su nivoi seruma HMGB1 povećani kod pacijenata sa shizofrenijom bez obzira na fazu i da su nivoi belančevine HMGB1 povezani sa ozbiljnošću simptoma prema psihijatrijskoj skali kod pacijenata u fazi remisije shizofrenije.