Serumske vrednosti endokana u relaciji sa tradicionalnim i netradicionalnim antropometrijskim parametrima u populaciji odraslih: Endokan i indeksi gojaznosti - Klisic, Aleksandra; Kavarić, Nebojša; Spasojević-Kalimanovska, Vesna; Kotur-Stevuljević, Jelena; Ninić, Ana (Journal of Medical Biochemistry, 2020)
Uvod i Cilj: Povezanost endokana sa netradicionalnim antropometrijskim parametrima, kao različitim faktorima rizika za kardiovaskularne bolesti, nije ispitivana u prethodnim studijama. Endokan je novi biomarker inflamacije, čije su veće vrednosti zabeležene kod kardiometaboličkih poremećaja. Znajući da je gojaznost nezavisan faktor rizika za mnoga kardiometabolička oboljenja, cilj je bio da se ispita povezanost endokana i novih antropometrijskih pokazatelja [tj. body adiposity index (BAI), cardiometabolic index (CMI), a body shape index, body roundness index, conicity index, lipid accumulation product index i visceral adiposity index] i onih tradicionalnih [tj. obim struka, obim kukova, indeks telesne mase, odnos obim struka/telesna visina, odnos obim struka/obim kukova] u populaciji odraslih. Metode: Ukupno 177 ispitanika je učestvovalo u istraživanju. Antropometrijski i biohemijski parametri su mereni. Rezultati: Univarijantna regresiona analiza je pokazala pozitivnu korelaciju endokana i skoro svih ispitivanih antropometrijskih parametara. U cilju daljeg ispitivanja postojanja nezavisnih korelacija endokana i antropometrijskih parametara, kreiran je Model koji je zadovoljio kriterijume za ordinalnu regresiju. Prilagođeni odds-ovi za BAI u Modelu (OR=1,120, 95% CI 1,036-1,212, P=0,004), su pokazali da je porast BAI za 1 jedinicu povećao verovatnoću za porast koncentracije endokana za 12%. Takođe, porast CMI za 1 jedinicu, povećao je verovatnoću za veće vrednosti endokana za 2,6 puta (OR=2,599, 95% CI 1,006-6,712, P=0,049). Ukupno 20,1% varijabiliteta u vrednostima koncentracije endokana može biti objašnjeno ovim Modelom. Zaključak: Netradicionalni pokazatelji gojaznosti, BAI i CMI, su nezavisno povezani sa većim vrednostima endokana u populaciji odraslih.