VEZA CIRKULIŠUĆEG NIVOA SKLEROSTINA SA MARKERIMA METABOLIZMA KOSTIJU KOD PACIJENATA SA POREMEĆAJEM RADA ŠTITASTE ŽLEZDE - Mihaljević, Olgica B.; Živančević-Simonović, Snežana; Lučić-Tomić, Aleksandra; Živković, Irena; Minić, Rajna; Mijatović-Todotović, Ljiljana; Jovanović, Zorica; Anđelković, Marija; Stanojević-Pirković, Marijana (Journal of Medical Biochemistry, 2020)
Uvod: Cilj ove studije bio je da uporedimo serumske koncentracije sklerostina kod pacijenata sa disfunkcijom štitaste žlezde u odnosu na eutiroidne kontrolne ispitanike, i da procenimo odnos između sklerostina i markera koštanog metabolizma (osteokalcina i beta-cross-lapsa) u istoj populaciji. Metode: Studijom je obuhvaćeno 30 pacijenata sa disfunkcijom štitaste žlezde (hipotireozom, hipertireozom i subkliničkom hipertireozom) i 10 eutiroidnih kontrola. Slobodni tiroksin (FT4) meren je radioimunološkom metodom, dok je koncentracija tireostimulišućeg hormona (TSH) određivana imunoradiometrijski. Za merenje nivoa sklerostina koristili smo ELISA-test. Metoda elektrohemiluminiscencije primenjena je za merenje koncentracije koštanih markera. Rezultati: Nivo sklerostina bio je značajno niži kod bolesnika sa hipotireozom (p = 0,009) odnosno značajno viši kod bolesnika sa hipertireozom (p = 0,008) u poređenju sa vrednostima kod eutiroidnih kontrolnih ispitanika. Pacijenti sa hipertireozom su takođe imali statistički značajno viši nivo sklerostina u odnosu na bolesnike sa subkliničkom hipertireozom (p = 0,013). Pokazana je negativna korelacija koncentracije sklerostina i TSH (r = -0,746, p < 0,001), odnosno pozitivna korelacija sa FT4 (r = 0,696, p < 0,001) kod pacijenata sa tireoidnom disfunkcijom. Štaviše, sklerostin pozitivno korelira sa koncentarcijom osteokalcina (r = 0,605, p = 0,005) i beta-cross-lapsa (r = 0,573, p = 0,008) kod ovih pacijenata. Zaključak: Serumski nivoi sklerostina izmenjeni su kod osoba sa disfunkcijom štitaste žlezde. Sklerostin zajedno sa tireoidnim statusom utiče na koštani metabolizam, što se ogleda u njegovoj značajnoj korelaciji sa osteokalcinom i beta-cross-lapsom. Ključne reči: beta-cross-laps, koštani metabolizam, osteokalcin, sklerostin, tireoidna disfunkcija