Spexin Level in Acute Myocardial Infarction in the Emergency Department: Spexin Level in Acute Myocardial Infarction - Gurger, Mehtap; Ciftci, Yahya; Gul, Evrim; Yilmaz, Mustafa; Telo, Selda; Atescelik, Metin; Goktekin, Mehmet Cagri; Kobat, Mehmet Ali (Journal of Medical Biochemistry, 2022)
Amaç: Acil servise başvuran Akut Miyokard Enfarktüslü (AMI) hastalarda serum spexin düzeyini belirlemeyi amaçladık. Yöntemler: Çalışmaya AMI’li [50 ST-segment yükselmeli miyokard enfarktüsü (STEMI) ve 50 ST-segment yükselmeli miyokard enfarktüsü (NSTEMI)] olan toplam 100 hasta ve kalp dışı göğüs ağrısı olan 50 kontrol grubu dahil edildi. Başvuru sırasında ayrıntılı anamnez alındı, fizik muayene yapıldı, 12 derivasyonlu elektrokardiyogram ve venöz kan örnekleri alındı. Speksin seviyeleri, enzim bağlantılı immünosorbent tahlili yoluyla ölçüldü. Bulgular: Serum spexin düzeyleri AMI grubunda kardiyak olmayan göğüs ağrısı grubuna göre anlamlı derecede düşüktü (p<0.001). STEMI ve NSTEMI hastaları arasında serum spexin seviyelerinde anlamlı fark yoktu (p=0,83). Alıcı çalışma eğrisi analizinde, AMI teşhisi için 532 pg/mL’lik bir optimal cutoff değeri ile %58 duyarlılık, %76 özgüllük, %82.9 pozitif prediktif değer ve %47.5 negatif prediktif değer saptadık. Sonuç: Bu çalışmada, kalp dışı göğüs ağrısı olan hastalara göre AMI hastalarında serum speksin düzeyleri anlamlı olarak düşük bulundu. Speksin düzeylerindeki azalma, AMI hastalarında tanısal bir belirteç olarak kullanılma potansiyeline sahip olduğunu düşündürmektedir.