Економика размака између редова и интегрисано сузбијање корова у соји (Глицине мак Л.) - Daramola, Olumide Samuel; Adeyemi, Olusegun Rapheal; Adigun, Joseph Aremu; Adejuyigbe, Christopher Olu (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2019)
Високи трошкови узгоја и господарења коровом су главни ограничавајући фактори за повећање продуктивности соје и нето приноса. Теренски експерименти спроведени су 2016. и 2017. године на Училишту и Истраживачкој фарми Федералног универзитета за пољопривреду Абеокута да би се процијениле економске перформансе различитих размака између редова и интегрисаног система за сузбијање корова у соји. Три распореда редова (50, 75 и 100 цм) као главни третман парцеле и шест метода сузбијања корова и провјера корова као под-обрада третмана су смјештени у распореду подијељене парцеле рандомизираног комплетног блоковског дизајна с три понављања. У обе године дошло је до значајног смањења биомасе корова са смањењем размака редова од 100 до 75 и 50 цм. Надаље, трошкови производње, урод зрна и бруто добит су се повећали са смањењем размака редова са 100 на 75 и 50 цм у обје године. Када је постављен размак између редова од 50 цм, наношење пропабена или бутахлора на 2,0 кг аи (активни састојак) / ха, након чега следи (фб) допунско копање траве (схв) 6 недеља после сетве (ВАС) резултирало је највећим приносом (2301) -2484 кг / ха) и укупан приход (2129-1972 $ / ха). Насупрот томе, три корова су резултирала највећим приносом (2155-2081 кг / ха) и укупним приходима (1848-1783 $ / ха) за усеве који се узгајају на широким размацима (75 и 100 цм). Упркос већем приносу и приходима који су добијени са три травњака за усеве за усеве који се узгајају на размаку између редова 75 и 100 цм, добијени однос бруто профита и користи и трошкова био је нижи од оних добијених само са хербицидним третманима или фб схв. Што се тиче профитабилности, соја засађена на размаку од 50 цм и третирана пробабенима од 2.0 кг а.и / ха фб схв дала је највећи бруто добит од $ 1479 / ха. Повећање броја трагова копања на два или три пута у соји засађеном на уском (50 цм) размаку између редова није гарантовало највећи принос, већ је повећало трошкове контроле корова. Ова студија указује на то да ће уски ред размака (50 цм) и хербициди пре ницања помоћи да се смањи број коровских траве, а тиме и високи трошкови производње потребни за оптималан принос, и да се повећа профитабилност производње соје. Visoki troškovi uzgoja i gospodarenja korovom su glavni ograničavajući faktori za povećanje produktivnosti soje i neto prinosa. Terenski eksperimenti sprovedeni su 2016. i 2017. godine na Učilištu i Istraživačkoj farmi Federalnog univerziteta za poljoprivredu Abeokuta da bi se procijenile ekonomske performanse različitih razmaka između redova i integrisanog sistema za suzbijanje korova u soji. Tri rasporeda redova (50, 75 i 100 cm) kao glavni tretman parcele i šest metoda suzbijanja korova i provjera korova kao pod-obrada tretmana su smješteni u rasporedu podijeljene parcele randomiziranog kompletnog blokovskog dizajna s tri ponavljanja. U obe godine došlo je do značajnog smanjenja biomase korova sa smanjenjem razmaka redova od 100 do 75 i 50 cm. Nadalje, troškovi proizvodnje, urod zrna i bruto dobit su se povećali sa smanjenjem razmaka redova sa 100 na 75 i 50 cm u obje godine. Kada je postavljen razmak između redova od 50 cm, nanošenje propabena ili butahlora na 2,0 kg ai (aktivni sastojak) / ha, nakon čega sledi (fb) dopunsko kopanje trave (shv) 6 nedelja posle setve (VAS) rezultiralo je najvećim prinosom (2301) -2484 kg / ha) i ukupan prihod (2129-1972 $ / ha). Nasuprot tome, tri korova su rezultirala najvećim prinosom (2155-2081 kg / ha) i ukupnim prihodima (1848-1783 $ / ha) za useve koji se uzgajaju na širokim razmacima (75 i 100 cm). Uprkos većem prinosu i prihodima koji su dobijeni sa tri travnjaka za useve za useve koji se uzgajaju na razmaku između redova 75 i 100 cm, dobijeni odnos bruto profita i koristi i troškova bio je niži od onih dobijenih samo sa herbicidnim tretmanima ili fb shv. Što se tiče profitabilnosti, soja zasađena na razmaku od 50 cm i tretirana probabenima od 2.0 kg a.i / ha fb shv dala je najveći bruto dobit od $ 1479 / ha. Povećanje broja tragova kopanja na dva ili tri puta u soji zasađenom na uskom (50 cm) razmaku između redova nije garantovalo najveći prinos, već je povećalo troškove kontrole korova. Ova studija ukazuje na to da će uski red razmaka (50 cm) i herbicidi pre nicanja pomoći da se smanji broj korovskih trave, a time i visoki troškovi proizvodnje potrebni za optimalan prinos, i da se poveća profitabilnost proizvodnje soje