Uticaj cirkularne poljoprivrede u Bangladešu: strategije stvaranja vrednosti iz otpada u proizvodnji biogasa i upravljanju biljnim ostacima - Rana, Md. Masud M.; Ali, Md. Younus M. (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2026)
Cirkularna poljoprivreda (CP), proistekla iz principa cirkularne ekonomije (CE), promoviše resursno efikasne i sisteme zatvorene petlje u poljoprivredi u kojima se organski otpad pretvara u obnovljivu energiju, đubriva i sredstva za poboljšanje zemljišta. U Bangladešu, neadekvatno upravljanje stajnjakom, biljnim ostacima i organskim otpadom doprinosi emisijama gasova, degradaciji zemljišta i zagađenju životne sredine, što ukazuje na potrebu za strategijama stvaranja vrednosti iz otpada. Ovaj rad procenjuje uticaj cirkularne poljoprivrede u Bangladešu, sa posebnim naglaskom na upravljanje biljnim ostacima i proizvodnju biogasa kao ključnim putevima za oporavak resursa i proizvodnju obnovljive energije. Pregled literature sproveden je na osnovu 102 naučna rada i zvaničnih dokumenata kako bi se procenle postojeće prakse, tehnološke mogućnosti i okviri javnih politika. Strategije stvaranja vrednosti iz otpada, uključujući kompostiranje, proizvodnju biođubriva, proizvodnju bioćumura i anaerobnu digestiju omogućavaju pretvaranje poljoprivrednih ostataka u sredstva za poboljšanje zemljišta bogata hranljivim materijama i obnovljivu energiju, čime se unapređuje plodnost zemljišta, povećava produktivnost useva i smanjuje zavisnost od mineralnih đubriva. Bangladeš proizvodi više od 106 miliona tona biomase godišnje, sa potencijalom za proizvodnju preko pet milijardi m³ biogasa. Međutim, većina sistema za proizvodnju biogasa i dalje je mala zbog tehnoloških, finansijskih i ograničenja vezanih za svest. Proširenje cirkularne poljoprivrede kroz integrisano upravljanje stajnjakom, biljnim ostacima i organskim otpadom moglo bi smanjiti emisije gasova, unaprediti zdravlje zemljišta i ojačati energetsku sigurnost ruralnih područja. Jačanje izgradnje kapaciteta, transfera tehnologija, zelenog finansiranja i javno-privatne saradnje od ključnog je značaja za primenu cirkularne poljoprivrede i podršku održivim poljoprivrednim i energetskim sistemima u Bangladešu.
Keywords: strategija stvaranja vrednosti iz otpada; upravljanje biljnim ostacima; proizvodnja biogasa; održiva poljoprivreda