Pokretači regenerativne poljoprivrede: nova generacija održive proizvodnje hrane - Csordas, Adrian (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2026)
Poljoprivredi je potrebna brza i temeljna transformacija kako bi se poboljšalo njeno efikasno i održivo poslovanje. Poslednjih godina, regenerativna poljoprivreda (RP; engl. regenerative agriculture – RA) pojavljuje se kao sveobuhvatno rešenje za izazove proizvodnje hrane i klimatskih promena. Za razliku od pristupa organske poljoprivrede zasnovane na zabranama, RP funkcioniše kao fleksibilan okvir orijentisan na ishode, usredsređen na aktivnu obnovu ekosistema. Ova studija predstavlja sistematski pregled literature zasnovan na PRISMA  smernicama kako bi se identifikovali ključni pokretači usvajanja RP i pružile jasne preporuke za njeno efikasno uvođenje. Analiza ističe četiri kategorije pokretača koji razlikuju RP od drugih održivih praksi: ekonomske (smanjenje troškova inputa), ekološke (obnova zemljišta i klimatska održivost), društvene (vršnjačke mreže i mentorstvo) i intrinzične (ekološki način razmišljanja i autonomija). Važno je napomenuti da nalazi pre svega odražavaju kontekste zapadne poljoprivredne proizvodnje, što razjašnjava generalizaciju rezultata.Kako bi se podržalo uspešno uvođenje RP, kreatori politika i savetodavne službe trebalo bi da daju prioritet mladim, ekološki osvešćenim poljoprivrednicima koji posluju na manjim posedima kao primarnoj ciljnoj grupi, dok bi nevladine organizacije (NVO) trebalo da organizuju posete poljoprivrednim gazdinstvima i obezbede praktično mentorstvo kao neophodne alate za uspešno usvajanje ovih praksi. Za velike poljoprivredne sisteme, primena finansijskih podsticaja povezanih sa tržištima ugljenika i šemama sertifikacije je od suštinskog značaja za podsticanje šireg usvajanja. Rezultati istraživanja ukazuju da, iako su promene prvenstveno uslovljene individualnim stavovima i načinom razmišljanja, planska primena predloženih mera može značajno doprineti njihovoj široj primeni i razvoju otpornijeg poljoprivrednog sektora.
Keywords: poljoprivreda; zemljište; održivost; inovacije; životna sredina; pregled; regenerativno; poljoprivrednik