МИКРОБНА АКТИВНОСТ И ФИТОСАНИТАРНО СТАЊЕ СЈЕМЕ СУНЦОКРЕТА У ЗАВИСНОСТИ ОД НИВОА БИОЛОГИЗАЦИЈЕ ТЕХНОЛОГИЈА ГАЈЕЊА - Lavrenko, Sergiy (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2025)
Истраживање је спроведено током 2018-2021. Експерименти на терену су спроведени у четири понављања коришћењем методе пројектовања подељеног графикона. Студија је била посвећена евалуацији следећих елемената технологије гајења: - А - хибрид сунцокрета: А1 - хибрид сунцокрета ПР64Ф66 Ф1 (од Пионеер-а); А2 - хибрид сунцокрета Тунца Ф1 (узгајао Лимаграин); - Б - ниво биологизације технологије гајења: Б1 (традиционални); Б2 (Биологизовани И); Б3 (Биологизовани ИИ); Б4 (органски); Б5 (опширно). Истраживања су показала да су током вегетације у условима интензивног гајења сунцокрета, како укупна популација обрадивог слоја земљишта проучаваног подручја, тако и количина микрофлоре у неким од најважнијих група значајно смањени у поређењу са опцијама где су поједини елементи спроведена је биологизација.технологија органског гајења) за 6.1-40.9%. Употреба савремених инсектицида органске природе у систему заштите биљака сунцокрета биологизованом и органском технологијом узгоја омогућава вам да контролишете читав низ најштетнијих фитофага, а ефикасност није инфериорна у односу на синтетичке инсектициде. Изузетак је заштита усева од ларви мерице, које због посебности биологије и екологије захтевају од инсектицида у већој мери системска својства, која органски лекови, уз ретке изузетке, немају. Није било резидуалног инсектицидног и репелентног дејства биолошких производа на главне опрашиваче културе – медоносне пчеле (њихова посећеност цветања цвасти је премашила ову цифру опцијама интензивног и биологизованог и технолошког 3 пута). Механичка обрада земљишта као начин заштите усева од корова је ефикасна алтернатива хербицидној заштити. Укључивање дрљача и ротационих мотика у систем заштите усева од корова као компоненте биолошке и органске технологије гајења сунцокрета није инфериорно у односу на ефикасност земљишних и синтетичких хербицида за осигурање. контрола другог или трећег таласа каснопролећних врста.
Keywords: сунцокрет, хибрид, биологизација, микроорганизми, болести