KOMPONENTE FENOTIPSKE VARIJANSE I HERITABILNOST OSOBINA RANOG PORASTA HLEBNE PŠENICE POD KONTRASTNIM SNABDEVANJEM VODOM - Blažić, Milica (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2025)
Istraživanje potencijala za toleranciju na sušu i fenotipske plastičnosti arhitekture korenovog sistema u ranim fazama razvoja moglo bi biti ključno u pogledu oplemenjivanja na otpornost na sušu i za selekciju ideotipova pšenice u uslovima klimatskih promena. Ukupno 11 genotipova iz kolekcije od 101 genotipa hlebne pšenice, poreklom iz Srbije i 16 različitih zemalja sveta, sa poželjnim osobinama u smislu povećane tolerancije na sušu, odabrano je za roditelje i izvršeno je osam ukrštanja. Genotipovi iz P i F1 generacija gajeni su u hidroponskoj kultivaciji u osmotskom stresu izazvanom polietilen glikolom 6000. Cilj ovog istraživanja je bio da se procene komponente fenotipske varijanse i heritabilnosti u širem smislu osobina ranog porasta za devet osobina korena i izdanka genotipova hlebne pšenice u indukovanom vodnom stresu i u kontrolnim uslovima, kako bi se izabrale prikladne osobine za oplemenjivanje na otpornost na sušu. Uticaj genotipa bio je veći na varijabilnost testiranih osobina korena (46,6%), u poređenju sa testiranim osobinama izdanka (25,5%), što znači da se osobine korena mogu uzeti kao pouzdaniji kriterijum za selekciju na toleranciju na sušu u poređenju sa ispitivanim osobinama izdanka. Heritabilnost u širem smislu bila je visoka (> 82%) za većinu ispitivanih osobina (dužina primarnog korena, broj seminalnih korenova, ukupna dužina seminalnih korenova, ugao seminalnih korenova, dužina izdanka, odnos suve mase korena i suve mase izdanka),  sa malom interakcijom genotip × sredina (< 20% ukupne varijacije) i oplemenjivanje na toleranciju na sušu trebalo bi da bude usmereno na ove osobine.
Keywords: Triticum aestivum L., sušni stres, arhitektura korenovog sistema, osobine izdanka, heritabilnost u širem smislu, komponente fenotipske varijanse.