EFEKTI DODAVANJA KUKURUZNE PREKRUPE NA HRANLJIVU VREDNOST I RAZGRADIVOST PROTEINA SILIRANE SMEŠE GRAHORICE I OVSA - Stojanović, Bojan (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2025)
Istraživanje je obavljeno u cilju utvrđivanja efekata dodavanja prekrupe zrna kukuruza (CG) na kvalitet, hranljivu vrednost, i razgradivost proteina, silaže dobijene siliranjem smeše grahorice i ovsa. Provenuta i usitnjena biljna masa smeše grahorice i ovsa, silirana je bez dodatka kukuruzne prekrupe (tretman VO), ili nakon dodavanja kukuruzne prekrupe u količini od 50 odnosno 100 g/kg silirane mase (tretmani VO+5% CG i VO+10% CG). Korišćenje prekrupe zrna kukuruza značajno je povećalo sadržaj suve materije u silaži (p
Keywords: kukuruz, silaža smeše leguminoza i žitarica, frakcije proteina, razgradivost proteina, fermentacioni parametri.