EKOLOŠKA PISMENOST I PONAŠANJE POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA-PILOT STUDIJA - Sabo, Stanislav; Tomić, Zdenko; Juriš, Peter; Kilikova, Maria; Milijašević, Dragana Milijašević; Ana, (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2025)
Ekološka pismenost poljoprivrednih proizvođača je izuzetno važna za održivu poljoprivredu i zaštitu životne sredine. U radu smo ispitali znanje, obrazovanje i ekološku i poljoprivrednu pismenost kod individualnih poljoprivrednika kao i njihov uticaj na rad u poljoprivredi. Metodologija. Studija je sprovedena u poljoprivrednom regionu, u Vojvodini, Srbija. Koristili smo upitnik koji smo sami izradili. Intervju za sastanke i lične posete farmerskim domaćinstvima korišćeni su za popunjavanje upitnika. Rezultati. Svi poljoprivredni proizvođači u ispitivanom regionu imali su 8 godina formalnog i više od polovine visokoškolskog obrazovanja; više od polovine je takođe pohađalo dodatno neformalno obrazovanje iz oblasti poljoprivrede, i imalo je veoma dobro znanje o toksičnosti pesticida i njihovom uticaju na životnu sredinu. Međutim, nakon ispiranja rezervoara za prskanje, više od polovine farmera je prijavilo da odlaže ostatke rastvora pesticida u dvorištu ili u kanalizaciju, a da nisu bili svesni opasnosti po životnu sredinu. Zaključak: Nivo obrazovanja, kao i znanja o ekološkoj ugroženosti pesticida nisu značajno uticali na ponašanje poljoprivrednih proizvođača. Iako imaju visok nivo znanja o upravljanju pesticidima, ne primenjuju ga uvek na adekvatan način u svakodnevnoj praksi. Potrebno je dodatno ekološko obrazovanje o primeni teorijskih znanja u svakodnevnu praksu.
Keywords: ekološka pismenost, poljoprivredni proizvođači, primena pesticida, implementation