PRIMENA Q-METODOLOGIJE MEĐU POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA U KONTEKSTU KLIMATSKH PROMENA: SISTEMATSKI PREGLED - Desptović, Jelena; Vukelić, Nataša; Šarac, Veljko; Rodić, Vesna (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2025)
Cilj ovog rada je da pruži sistematski pregled literature u kojoj je primenjena Q-metodologija na poljoprivrednim proizvođačima u kontekstu klimatskih promena. Analiza je pokazala neočekivano skromnu primenu Q-metodologije na poljoprivrednim proizvođačima u kontekstu klimatskih promena. Pretragom SCOPUS baze podataka, kao jedne od najvećih baza apstrakata i citata akademskih časopisa na ključne termine: poljoprivrednici, klimatske promene i Q-metodologija u naslovu, abstraktu i ključnim rečima naučnih radova, identifikovan je samo 21 rad. Svi radovi su publikovani u poslednjoj deceniji, ukazujući na rastući trend publikovanja tokom godina. Detaljan opis i analiza ovih radova ukazuju da Q-metodologija ima i može i u budućnosti imati uspešnu primenu među poljoprivrednim proizvođačima u različitim istraživanjima koja doprinose otkrivanju i razumevanju stavova i pogleda poljoprivrednih proizvođača u različitim istraživačkim problemima koja doprinose borbi protiv klimatskih promena i ublažavanju njihovih negativnih posledica. Koliko je autorima poznato, ovakav pregled nije do sada sproveden i zbog toga predstavlja značajan doprinos i polaznu tačku istraživačima koji planiraju primenu Q-metodologije u svojim studijama koje se tiču subjektivnosti poljoprivrednika u oblasti klimatskih promena.
Keywords: Q-metodologija, poljoprivrednici, klimatske promene, sistematski pregled literature