UTICAJ VREMENSKIH USLOVA, TIPA ZEMLJIŠTA I GUSTINE SETVE NA PRODUKTIVNOST KUKURUZA - Živanović, Ljubiša R.; Golijan-Pantović, Jelena; Stojković, Dragan R.; Kolarić, Ljubiša D.; Ikanović, Jela N.; Kolašinac, Stefan M. (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2024)
Visoki prinosi kukuruza mogu se ostvariti samo na plodnim, rastresitim i dobro propusnim zemljištima. Takođe, dosadašnja istraživanja ukazuju da noviji tipovi hibrida kukuruza povoljno reaguju na povećanje gustine useva. Cilj ovog rada bio je da se prouči uticaj meteoroloških uslova tokom vegetacionog perioda, tipa zemljišta i gustine setve na dužinu klipa, broj redova zrna na klipu, broj sterilnih biljaka, prinos zrna i sadržaj vode u zrnu hibrida kukuruza AS 6E02 (FAO 620). Ispitivanja su obavljena tokom 2017. i 2018. godine putem poljskih mikroogleda u agroekološkim uslovima Vranja metodom razdeljenih parcela (split plot) u četiri ponavljanja na zemljištima tipa gajnjača, smonica i aluvijum. Površina obračunske parcelice za prinos zrna iznosila je 8,4 m2. Primenjena agrotehnika na ogledima bila je standardna, kao za redovnu proizvodnju kukuruza. Godine u kojima su obavljena istraživanja razlikovale su se u pogledu meteoroloških uslova, količine i rasporeda padavina. U proseku za tipove zemljišta i godine, najmanja dužina klipa (17,6 cm) izmerena je u najređoj setvi. Broj redova zrna nije značajno varirao u zavisnosti od gustine setve. U dvogodišnjem proseku, na prinos zrna jači uticaj je ispoljio tip zemljišta u odnosu na gustinu setve.  U proseku za tipove zemljišta i godine, najmanji procenat sterilnih biljaka (1,90%) konstatovan je pri najgušćoj setvi (75.187 semena po ha). U 2018. godini izmeren je veći sadržaj vode u zrnu za 8,5 indeksnih poena u odnosu na 2017. godinu.
Keywords: kukuruz, zemljište, setva, produktivnost, prinos zrna