UČINCI COVID-19 NA STATUS SIGURNOSTI HRANE U KUĆANSTVIMA RURALNOG POLJOPRIVREDE. DOKAZI IZ NIGERIJE: UČINCI COVID-19 NA STATUS SIGURNOSTI HRANE U KUĆANSTVIMA RURALNOG POLJOPRIVREDE - Mukaila, Ridwan; Falola, Abraham; Omotesho, Abayomi O.; Akanbi, Sheu-Usman O.; Egwue, Lynda O.; Aidi, Hakeem O. (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2024)
Posljednjih nekoliko decenija nesigurnost hrane glavni je globalni fenomen koji nulu gladi čini drugim ciljem održivog razvoja. Uprkos tome, COVID-19 je započeo i predstavljao ozbiljnu prijetnju prehrambenom sistemu. Stoga se javlja potreba za procjenom njegovog učinka na sigurnost hrane. Stoga je ovo istraživanje ispitivalo učinke COVID-19 na sigurnost hrane u ruralnim poljoprivrednim domaćinstvima u državi Enugu, Nigerija. Podaci prikupljeni od 120 domaćinstava analizirani su pomoću indeksa sigurnosti hrane, logističke regresije i Likertove skale. Rezultati su otkrili da je većina (64,5%) domaćinstava bila nesigurna u hrani s indeksom manjka od 0,313, dok je samo 35,5% bilo osigurano hranom s indeksom suficita od 0,109. Prosječna dnevna potrošnja ekvivalentnih kalorija za odrasla u domaćinstvima koja nisu sigurna u hranu, a domaćinstva u kojima je hrana osigurana, bila je 1552,52, odnosno 2506,88 kcal. Niska dostupnost hrane (p
Keywords: COVID-19; nesigurnost hrane; seoska domaćinstva; mali poljoprivrednici; strategije suočavanja