FENOTIPSKA OCENA RAZLIČITOSTI MOROKANSKOG LOKVATA (ERIOBOTRYA JAPONICA LINDIL.KORIŠĆENJE MULTIPLE ANALIZE - Ghizlane, KABIRI; LACHKHAM, Fatima Zahra; KODAD, Oussama; HERNANDEZ, Francisca; ENNAHLI, Said; HANINE, Hafida (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2023)
Voće lokvata ima veoma važnu komercijalnu vrednost zbog svojih koristi za ljudsko zdravlje. Međutim, postoje vrlo ograničena znanstvena istraživanja o ovoj vrsti u Maroku. U tom pogledu, 35 genotipa je uzeto iz doline Zegzel u Berkanu. Fenotipska varijabilnost je procenjena pomoću devet karakteristika vezanih za voće i lišće. Rezultati su otkrili koeficijent varijacije od 13,02 do 42,21%, što znači veliku fenotipsku varijaciju u marokanskom lokvatu, posebno karakteristike povezane sa oblikom voća. U vezi sa analizom višestruke korespondencije, prve dve osi su objasnile 62,57 odsto ukupne razlike. Glavne osobine koje su omogućavale razliku između genotipova bile su osobine vezane za veličinu voća. Dakle, genotypi koji se zovu Mekerkba u regionu Zegzel, nisu jedna sorta, ali su genotipi okruglog oblika. Pored toga, 35 proučenih pridruživanja podeljeno je u tri glavne grupe bez obzira na njihovo geografsko poreklo. Zaista, rezultati pokazuju da geografska blizina nema važnu ulogu u genotipskoj strukturi pridruživanja, što znači slabu adaptaciju genotipa na okolinu. Nalazi nastali u ovoj studiji mogli bi se koristiti u konvencionalnim programima razmnožavanja i zaštite in situ marokanskog lokata.
Keywords: Eriobotrya japonica, fenotipska varijabilnost; kvalitetne osobine; koeficijent varijacije; višestruka analiza korespondencije