МОРФОЛОГИЈА И МОЛЕКУЛАРНЕ КАРАКТЕРИЗАЦИЈЕ ТИЛЕНЦУЛУС СЕМИПЕНЕТРАНС ИЗ ВОЋЊАКА ЦИТРУСА У СЕВЕРНОМ ИРАНУ: MORPHOLOGY AND MOLECULAR CHARACTERIZATION OF TYLENCHULUS SEMIPENETRANS - Jamali, Salar (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2023)
Тиленцхулус семипенетранс Цобб, 1913 спада међу неке од економски најважнијих биљних паразитских нематода на свету. Нематода је идентификована као узрочник спорог опадања и може изазвати 10-30% губитака пријављених на стаблима цитруса. Цитрусна нематода је сакупљена и идентификована са севера Ирана. Морфолошка запажања као и молекуларни докази потврдили су ову популацију као Т. семипенетранс. Филогенетско стабло популација Т. семипенетранс је реконструисано на основу секвенци гена 28С рРНА коришћењем РАкМЛ. На основу молекуларне анализе Тиленцхулус је откривен као монофилетска група. Дати су филогенетски положај и мерења Т. семипенетранс.
Keywords: 28С рРНА, цитруси, Иран, молекуларна анализа, филогенија, Тиленцхулус семипенетранс