Uporedni pegled uticaja sonog stresa tokom klijanja na Camelina sativa i Carthamus tinctorius - Kukrić, Teodora; Marjanović Jeromela, Ana; Nikolić, Zorica; Jovičić, Dušica (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2023)
Zaslanjenost zemljišta kao jedan od najznačajnijih problema u svetu dovodi do smanjene poljoprivredne proizvodnje i smanjenja biodiverziteta. Najčešće zastupljena so u zemljištu i vodi je NaCl koja direktno utiče na rast biljaka i degradaciju zemljišta. Zbog navedenog problema, tokom ovog rada, ispitane su agronomske karakteristike dva genotipa Camelina sativa ('NS Slatka'; 'NS Zlatka') i dva genotipa Carthamus tinctorius ('NS Lana'; 'NS Una'), koje ih potencijalno izdvajaju kao tolerantne useve na soni stres. Ispitano je pet tretmana NaCl od 0Mm do 200mM. Na osnovu dobijenih rezultata seme svih ispitivanih genotipova je klijalo pri najvećem tretmanu (200mM NaCl), međutim pri svim tretmanima zaslanjenosti procenat klijanja se smanjio. Takođe, došlo je do produžavanja korena i smanjenja dužine izdanka klijanaca kod svih ispitivanih genotipova. Korišćeni indeksi tolerancije na soni stres su pokazali značajnost preračunavanja dobijenih biljnih parametara preko matematičkih indeksa, kao i značajnost uporednog pregleda svih indeksa tolerancije na soni stres.
Keywords: klijanje, zaslanjenost, stres