Наслеђivanje NASLEĐIVANJE MORFOLOŠKIH KARAKTERISTIKA KOJI SE ODNOSE NA PRINOS KOD F1 HIBRIDA DUVANA: Nema podnaslov - Korubin - Aleksoska, Ana (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2023)
Cilj rada je bio proučavanje načina nasleđivanja broja listova po stabljici i dužine, širine i površine listova srednjeg pojasa na stabljici – morfološke osobine direktno vezane za prinos duvana, kod potomaka F1 generacije. U radu je prikazano trogodišnje istraživanje četiri roditeljske orijentalne varijante u ulozi majke (tri tipa prilep: P – 23, P 18 – 50 / 4 i P 76 / 86 i jedna tipa basmak - MS 8 / 1) i krupnolisna sorta Berlei B – 1 / 91 u ulozi oca, kao i njihova četiri F1 hibrida. Ukrštanja su rađena 2018, 2019. i 2020 godine, a terenski ogledi sa roditeljskim genotipovima i njihovim ukrštanjima postavljeni su 2019, 2020, i 2021 godine, na oglednom polju u Naučnom institutu za duvan – Prilep, prema randomizovanom blok sistemu u četiri ponavljanja. Tokom vegetacionog perioda primenjivane su sve uobičajene agrotehničke mere. Podaci istraživanja prikazani u radu ukazuju na činjenicu da kod hibrida nema pojave heterozisa za proučavana svojstva. Otkriveni način nasleđivanja pokazatelj je dobre sukcesivne selekcije jedinki u budućim generacijama i brzog fiksiranja i stabilizacije osobina. Hibridi: P – 23 x B –1 / 91, P 18 – 50 / 4 x B – 1 / 91, P – 76 / 86 x B – 1 / 91 i MS 8 / 1 x B – 1 / 91 predstavljaju mnogo zanimljivog materijala za buduće selekcijske aktivnosti duvana.
Keywords: duvan, hibridi, morfološke osobine, naslednost, intermedijarnost, dominantnost, heterozis.