УТИЦАЈ ПОБОЉШАЊА ХИГИЈЕНЕ ТЕЛА И ВИМЕНА НА БЕЗБЕДНОСТ И САСТАВ МЛЕКА НА МАЛИМ ФАРМАМА У СРБИЈИ - Hristov, Slavča; Mihajlović, Ljubiša; Nakov, Dimitar; Cincović, Marko; Stanković, Branislav (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2023)
Хигијенско стање музних крава и њиховог вимена на 128 малих газдинстава лоцираних у различитим регионима Србије, претежно ангажованих на производњи млека, 5-15 крава, лактофриза и најмање једне машине за мужу, процењено је коришћењем следећих индикатора: 1. општа процена чистоће тела, 2. визуелни преглед сиса и основе вимена, и 3. одржавање чистоће вимена, оцењено на скали од 0 и 1 или од 1 до 5. Узорци су узети након хлађења при свакој посети фарми и тестирани на садржај млечних протеина и масти, број соматских ћелија (SCC) и укупан број микроорганизама (TNM). Садржај млечне масти одређен је методом Gerber-а, садржај протеина методом по Kjeldahl-у, TNM ISO 4833-1:2013 методом а SCC употребом апарата Fossomatic TM. Програм IBM SPSS је коришћен за статистичку обраду података. Капацитет, услови смештаја, раса, систем муже, број крава и попуњеност капацитета су углавном имали веома значајан или значајан утицај на хигијенске параметре, садржај протеина и масти, SCC и TNM у млеку. The hygiene parameters had a continuous trend of improvement in relation to the visits. Средње вредности оцена за TNM су се повећавале после сваке посете, уз значајне разлике између посета (F=9.63, P
Keywords: унапређење, тело, виме, хигијена, млеко, безбедност, састав, мала фарма