Bližine, minerali, vitamini i antinutrienti i njihova korelacija u listiću pristupanja Senecio biafrae - Baiyeri, Samuel (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2023)
Neuhranjenost mikronutrijenata je globalni izazov i za elite i za siromašne. Postoje obećavajuće mogućnosti za borbu protiv njega kroz konzumaciju zanemarenog i nedovoljno iskorišćenog lisnatog zelenog povrća. Senecio biafrae je nedovoljno iskorišćeno zeleno lisnato povrće bogato hranljivim materijama sa ogromnim nutritivnim i zdravstvenim potencijalima koji su ostali nedovoljno iskorišćeni. Dobio je veoma ograničenu pažnju istraživanja i finansiranja. Cilj ovog istraživanja bio je da se procene približne, mineralne vitamine, antihranljive materije i njihove korelacije među akcesijama ovog povrća. Uzorci listova aksesija su sakupljeni i analizirani standardnim biohemijskim metodologijama. Rezultati su pokazali da se aksesoari značajno razlikuju (p