ПРИМЕРНО ВРЕМЕ САДЊЕ ЗА ПРОФИТАБИЛНУ ПРОИЗВОДЊУ КВАЛИТЕТНОГ СЕМЕНА КЕНАФ -а (Хибисцус цанабинус Л.) У ЈУГОЗАПАДНОМ НИГЕРИЈУ PRIMERNO VREME SADNJE ZA PROFITABILNU PROIZVODNJU KVALITETNOG SEMENA KENAF -a (Hibiscus canabinus L.) U JUGOZAPADNOM NIGERIJU - Adetumbi, Adedayo Johnson; Ogunniyan , Dotun; Ajijola, Sikiru; Oyegbami, Ajoke; Adeniyan , Nicholas (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2022)
Низак принос семена остварен производњом кенафа у различитим агроекологијама у југозападној Нигерији делимично се приписује утицају климатских промена. Стога је спроведен експеримент како би се потврдиле информације о одговору кенафа на преовлађујуће временске услове и одредило најприкладније време садње за постизање оптималног приноса семена прихватљивог квалитета који ће бити исплатив у влажним агроекологијама Нигерије. Студија је спроведена на пет истраживачких станица (Ибадан, Илора, Икенне, Орин Екити и Кисхи) Института за пољопривредна истраживања и обуку (И.А.Р. & Т) Ибадан Нигерија у сезони садње 2018. и 2019. године. Пет сорти кенафа (Цуба108, Ифекен ДИ 400, Ифекен100, Ифекен 400 и Тианунг-2) посађено је у месечном интервалу од јуна до августа сваке године у насумичном комплетном блок дизајну (РЦБД) са три понављања. Жетва, вршидба и чишћење су ручно обављени, након чега су узорци чистог семена анализирани на квалитет семена. Добијени су подаци о висини биљке приликом жетве, особинама везаним за принос семена и параметрима квалитета семена. Такође је спроведена анализа профитабилности како би се проценили трошкови и повраћај производње на различитим локацијама. Производни амбијент има велики утицај на принос и квалитет семена Кенаф. Закључено је да ће садња кенафа средином јуна у југозападној Нигерији дати оптималан принос семена високог квалитета уз исплатив бруто поврат улагања