UTICAJ PRIMENE VODENOG EKSTRAKTA NA PRINOS ZRNA I PROTEINA U PROIZVODNJI SOJE - Mussa Abdurhman, Asma; Mamlić (Miladinov), Zlatica J; Dozet, Gordana; Cvijanović, Gorica; Đukić, Vojin; Bajagić, Marija; Cvijanović, Vojin (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2022)
Cilj ovog rada je bio da se ispita uticaj vodenih biljnih ekstrakata na prinos zrna i proteina kod soje. Ispitivanje je obavljeno u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu na sorti NS Apolo. Za folijarnu primenu korišćeni su vodeni ekstrakti: nadzemnog dela koprive, nadzemnog dela koprive i gaveza, ceo plod banane, kora banane, listovi lukovice crnog luka, vršni delovi grančica vrbe i vršni delovi biljaka soje. Pored kontrolne varijante, eksperiment je uključivao i kontrolu-destilovanu vodu. Kontrola destilovanom vodom će pokazati da li je efekat vodenih biljnih ekstrakata posledica biljnog materijala ili vode. Delovi biljaka su sakupljeni, isprani tekućom vodom, iseckani i potopljeni u kišnicu. Posle fermentacije dobijeni biljni ekstrakt je filtriran. Pre folijarnog tretmana biljaka soje, vodeni ekstrakt je razblažen vodom u odnosu 1:15. Biljke su tretirane dva puta. Prvi tretman je urađen u V6, a drugi tretman u R1 fazi. Rezultati analize su pokazali da je upotreba vodenih ekstrakata doprinela povećanju prinosa zrna i prinosa proteina. Povećanje prinosa kretalo se od 9,48% do 15,34%, a povećanje prinosa proteina od 9,31% do 16,16%. Najbolji efekat je postignut primenom vodenog ekstrakta celog ploda banane i vodenog ekstrakta koprive i gaveza. Njihovom primenom svake godine postignut je znatno veći prinos u odnosu na kontrolu vodom.Ključne reči: vodeni ekstrakt, soja, banana, kopriva, gavez