Kadmijum i olovo u organskom i konvencionalnom korenastom i krtolastom povrću na tržištu u Srbiji - Savić, Jasna (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2022)
Cilj istraživanja je bio da se odrede i uporede koncentracije kadmijuma (Cd) i olova (Pb) u organskom i konvencionalnom povrću, dostupnom na tržištu u Srbiji. Uzorci tri korenastog i krtolastog povrća – krompira, mrkve i cvekle sakupljeni su na dve zelene pijace i tri supermarketa na teritoriji grada Beograda. Concentracije Cd i Pb u svežoj masi mereni su metodom AAS. Srednje vrednosti su poređene t-testom. Koncentracije Cd i Pb oba tipa povrća bile su niže od maksimalno dozvoljenih. Srednja vrednost Pb bila je značajno niža u organskom nego u konvencionalnom krompiru (0,021 mg kg-1 i 0.037 mg kg-1, po redu), dok su suprotni rezultati dobijeni za mrkvu, ali razlike između dva tipa nisu bile značajne, kao ni za cveklu. Rezultati su ukazali na niži nivo Pb u organskom krompiru i cvekli, i njegov viši nivo u organskoj mrkvi, ali razlike između sredina nisu bile značajne. Na osnovu dobijenih rezultata ne može se izvesti nedvosmislen zaključak, ali ukazuju na niži nivo oba metala u organskom koenastom i krtolastom povrću u odnosu na konvencionalno.
Keywords: povrće, kadmijum, olovo