KORELACIJE MORFOLOŠKO-AGRONOMSKIH OSOBINA I POKAZATELJA KVALITETA KRME RAZNOLIKE KOLEKCIJE CRVENE DETELINE (TRIFOLIUM PRATENSE L.) - Branković, Gordana Radivoje; Radinović, Irena; Vasiljević, Sanja (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2022)
Crvena detelina je važna višegodišnja krmna leguminoza koja predstavlja bogat izvor visoko nutritivne voluminozne krme za stočnu hranu, koja se kontinuirano poboljšava oplemenjivanjem u značajnoj meri oslanjenom na korelacionu analizu. Dvogodišnji poljski ogled je bio postavljen na lokalitetu Rimski Šančevi u Novom Sadu, u Srbiji, i kao eksperimentalni dizajn je korišćen poptuno slučajan blok dizajn sa tri ponavljanja. Cij ovog istraživanja je bio da se utvrde korelacije unutar i između važnih morfološko-agronomskih osobina i pokazatelja kvaliteta krme za 46 varijeteta crvene deteline. Najviša visoko značajna vrednost za Spearman-ov koeficijent korelacije (0,97**) je utvrđena između broja grana i broja internodija po stabljici u prvoj eksperimentalnoj godini. Prinos zelene mase i prinos suve materije su bili visoko statistički značajno veoma jako (0.95**) korelisani u prvoj godini istraživanja, i jako (0.86**) korelisani u drugoj godini istraživanja. Visina stabljike i broj internodija po stabljici su imali umerenu, pozitivnu, visoko statistički značajnu korelaciju u obe godine (0,68** i 0,50**). Visina stabljike je ostvarila umerenu, pozitivnu, visoko statistički značajnu korelaciju sa prinosom zelene mase (0,57** i 0,62**) i prinosom suve materije (0,60** i 0,56**), u obe godine. Stoga indirektna selekcija za više biljke sa većim brojem internodija po stabljici može doprineti selekciji za postizanje veće performanse prinosa po biljci. Iako je broj grana pokazao najveću, pozitivnu, statistički visoko značajnu korelaciju sa brojem internodija po stabljici i umerenu, pozitivnu statistički visoko značajnu korelaciju sa visinom biljke, broj grana je imao nisku korelaciju sa prinosom zelene mase i prinosom suve materije, i ne može služiti za indirektnu selekciju.
Keywords: Trifolium pratense L., broj internodija po stabljici, broj grana, visina stabljike, debljina stabljike, dužina i širina centralne liske, prinos zelene mase, prinos suve materije, indirektna selekcija, kvalitet krme.