UPOREDNO OCENJIVANJE METODA ZA DETEKCIJU PHYTOPHTHORA INFESTANS PATOGENA KROMIRA NA MAURICIJUSU: DETEKCIJU PHYTOPHTHORA INFESTANS PATOGENA KROMIRA - Sanmukhiya, Mala; Takooree, Sandhya Devi; Neetoo, Hudaa; Vally, Vivian; Bulajić, Aleksandra; van der Waals, Jacquie (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2022)
Plamenjača, bolest koju izaziva oomiceta Phytophthora infestans predstavlja veću opasnost za usev krompira nego bilo koja druga bolest na Mauricijusu. Nakon pojave simptoma suzbijanje je vrlo teško, što ukazuje da je neophodno ustanoviti način brze detekcije u cilju obezbeđenja primene efikasnih mera suzbijanja. Osnovni cilj ovih istraživanja bio je da su uporede različite metode za ranu detekciju prouzrokovača plamenjače krompira. Metode zasnovane na konvencionalnim metodama uključile su direktnu izolaciju P. infestans iz zaraženih listova bez dodavanja antibionitka na podlogu od komadića mrkve (CPA), podlogu od mrkve i saharoze (CSA), komercijalni krompir dektrozni agar (CPDA), svež krompir dekstrozni agar (FPDA-1 and FPDA-2), podlogu od ovsa (OMA), podlogu od graška i saharoze (PSA) i vodeni agar (WA). Porast micelije na podlogama identifikovan je korišćenjem molekularnih metoda. Direktna detekcja bez prethodne izolacije takođe je primenjena. Ukupna genomna DNA direktno je ekstrahovana iz listova sa simptomima i sporulacijom, nakon čega je PCR amplifikacija i sekvenciranje obavljeno primenom prajmera ITS5/ITS4. Po opadajućoj pogodnosti podloge se mogu poređati na sledeći način: PSA >>> CSA ~ FPDA-1 > CPA ~ CPDA ~ OMA, pri čemu je