Uticaj različitih podloga na osetljivost cvetnih pupoljaka na mraz i generativne osobine sorte trešnje Karmen: SENSITIVITY OF FLOWER BUDS TO FROST AND GENERATIVE PROPERTIES CV 'CARMEN’ - Djordjević, Boban; Djurović, Dejan; Zec, Gordan; Boškov, Djordje (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2021)
U radu je ispitivan uticaj pet vegetativnih podloga na osetljivost cvetnih pupoljaka na mraz i proizvodna svojstava sorte trešnje Karmen. Istraživanje je sprovedeno u komercijalnom voćnjaku na OFD Radmilovac, Beograd, u petoj vegetacionoj godini (2020). Sorta „Karmen“ okalemljena je na sledeće vegetativne podloge: „Colt“, „Gisela 5“, „Gisela 6“, „MaxMa 14“ i „Oblačinska višnja“. Zimski mrazevi su se desili tokom ekološkog mirovanja stabala, u ranim jutarnjim časovima 14. i 15. marta. Intenzitet mraza bio je od - 5 do - 7 ° C. Procenat oštećenih i neoštećenja cvetova na rodnim granama utvrđen je brojanjem (po 50 cvetnih pupoljaka po drvetu, sa svakog dela krošnje i rodne  grane). Najveće oštećenje cvetova imala su stabla okalemljena na Oblačinskoj višnji, u proseku 77,2%, dok su najmanja oštećenja zabeležena na stablima koja su  kalemljena na 'MaxMa 14', u proseku 24,3% ukupnih cvetova. Znatno veća osetljivost cvetnih pupoljaka imali su cvetovi na majskim buketićima u odnosu na mešovite grane. Najveću produktivnost imala su stabla kalemljena na 'Gisela 6' i 'MaxMa 14'.
Keywords: ekološko mirovanje, cvetni pupoljci, procenat oštećenja, prinos, kvalitet plodova