ЕФИКАСНОСТ РАЗЛИЧИТИХ УСЛОВА ВЛАГЕ И ИСХРАНЕ У РАНОМ УЗГОЈУ КРУМПИРА ПОД НАВОДЊАВАЊЕМ КАПАЊЕМ У ЈУЖНОЈ УКРАЈИНИ - Boiarkina, Liubov; Vozhehova, Raisa; Balashova, Halina; Yuzyuk, Olesya; Yuzyuk, Sergey; Kotov, Borys; Kotova, Olena (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2021)
У чланку су представљени резултати теренског истраживања ради проучавања ефикасности различитих услова влаге и исхране у гајењу раног кромпира под капљичним наводњавањем на југу Украјине. Шема експеримента обухватала је третирање с комплексом Mochyevin К као додатну контролу и различите методе и омјере гнојива Plantafol (третирање гомоља прије садње, ђубрење степеница, пупољка и њихову комбинацију), као и различите услове влажности тла (надокнађивање дефицита влаге у 100 и 200 м³/ха). Студије су показале да је просечан принос кромпира ране бербе без наводњавања износио 10,44 т/ха. Услови влажења значајно су утицали на приносе младих гомоља – наводњавање брзином од 200 м³/ха обезбедило је 21,61 т /ха, смањујући залијевање на 100 м³/ха, што је довело до смањења приноса на 19,86 т/ха. Једнократни третман садница гомоља, третирање биљака током клијања и током пупољка дају скоро исти принос. Дво- и троструко третирање биљака и гомоља није довело до значајног повећања приноса биљака. Највећу продуктивност кромпира обезбедила је обрада гомоља леком Plantafol и комбинацијом третирања гомоља и биљака током клијања на позадини наводњавања од 200 м³/ха - у просеку две године, односно 24,16, односно 23,22 т/ха.
Keywords: семе кромпира, рана берба, потрошња воде, третирање гомољем, фолијарно храњење