Uticaj dodataka prirodnih antioksidansa na performanse i kvalitet mesa pilećih pilića - Ishola, Hakeem; Jiya, Elisha Zhiri; Adama, J.Y; Alabi, Olushola John (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2020)
Studija je ispitivala uticaj dodatka prehrani antioksidansima na performanse i kvalitet mesa pilića brojlera. 300 dana stari Abhor acre brojleri su hranjeni početnom dijetom od 1-4 nedelje i dovršenom ishranom za poslednja 4 tjedna. Ptice su nasumično dodeljene tretmanima na bazi dodavanja antioksidanata u pijaćoj vodi sa 0,02% butilovanog hidroksianizola (BHA), obične vode (OV), 0,02% ekstrakta ljute slatke narančine kore (SOPE), 0,02% ekstrakta kore sjemenki (SHPE) i 0,02% limuna ekstrakti ljuštenja (LMPE) po litru vode u potpuno randomizovanom eksperimentalnom dizajnu. Unos hrane i povećanje telesne težine beležili su se svake nedelje. U svakom tretmanu odabrane su 3 ptice i zaklane radi određivanja kvaliteta mesa. Iako tretman (OV) ima najbolji unos hrane, koji se značajno razlikuje (P
Keywords: Sintetički antioksidans, Prirodni antioksidanti, Unos hrane, Dobijanje na težini, Senzorni parametri