ZNAČAJ ROTACIJE USEVA U INTENZIVNOJ PROIZVODNJI POVRĆA U ZAŠTIĆENOM PROSTORU - Červenski, Janko Fedor (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2020)
Intenzivna proizvodnja povrća danas predstavlja velikog "potrošača" energije. Proizvođači  gledaju samo ekonomsku stranu ove proizvodnje, što najčešće biva i izgovor za njenu trenutnu realizaciju. Intenziva proizvodnja povrća je danas svedena na gajenje nekoliko povrtarskih vrsta ali sve češće u monokulturi. Ovakvim sistemom razmišljanja i gajenja povrća u monokulturi, dovodimo celu proizvodnju u neodrživu situaciju. Zbog toga moramo proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru organizovati sistemom gajenja predkulture, glavne kulture i naknadne kulture. Intenzivna proizvodnja povrća podrazumeva maksimalno dobro organizovano korišćenje raspoloživog zemljišta i resursa. To znači pravilan plodored i agrotehnika, te poznavanje tržišta, kao mogućnosti plasmana viška proizvodnje. Dobrom organizacijom rotacije useva sa vremenskim smenjivanjem useva, zaštićeni prostor pretvaramo u koristan prostor za proizvodnju povrća.