„ВОДНИ ОТИСАК“ У ПОЉОПРИВРЕДИ И ВИРТУЕЛНА ТРГОВИНА ВОДОМ. ДА ЛИ СРБИЈА ИЗВОЗИ ИЛИ УВОЗИ ВОДУ? - Stričević, Ružica; Srđević, Zorica; Đurović, Nevenka LJ.; Srđević, Bojan (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2018)
Ограничени водни ресурси, растући захтеви за водом и све неповољнији климатски услови довели су до развоја нових концепата са циљем процене потражње и потрошње воде на локалном и глобалном новоу. Концепти који се у новије време користе при решавању оваквих проблема су „водни отисак“ и „виртуелна трговина водом“. Циљеви овог рада су (1) да се одреди специфична потрошња воде најважнијих пољопривредних производа у процесу међународне трговине Србије, (2) да се оцени могућност повећања продуктивности воде при производњи тих производа и (3) да се процени одрживост водних ресурса Србије на основу односа воде коју Србија увози/извози током „виртуелне трговине водом“. Израчунавањем специфичне потрошње воде за пшеницу, кукуруз, сунцокрет, шећерну репу и соју и поређењем са специфичном потрошњом воде ових култура у другим земљама, утврђено је да постоји простор да се унапреди коришћење воде, нпр. подешавањем сортимента или променама у технологији гајења. На основу односа израчунатих извезених и увезених виртуелних количина воде за период 1995-1999 и 2010-2013, може се закључити да чак и са додатним порастом извоза пољопривредних производа неће доћи до нарушавања водне одрживости Србије.