PRODUKTIVNE OSOBINE STRNIH ŽITA U ZAVISNOSTI OD PRIMENE MINERALNIH ĐUBRIVA SA POVEĆANIM SADRŽAJEM P i K - Biberdžić, Saša R. Barać, Jasmina M. Janjić, Dragana N. Lalević, Dragoljub K. Bekovic, Milan O (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2017)
Rezime: Cilj ovoga rada je bio, da se na zemljištu tipa pseudoglej, ispita uticaj primene mineralnih đubriva sa povećanim sadržajem P i K, na produktivne osobine nekih strnih žita. Istraživanja su obavljena u okolini Kraljeva tokom 2011-2013 godine. U ogledu su bili uključeni pšenica, ozimi ječam i tritikale i 3 varijante đubriva (K – kontrola; V1. N90 P60 K60; V2. N90 P80 K80 i V3. N90 P100 K100). Pored prinosa zrna praćeni su apsolutna i hektolitarska masa zrna. Dobijeni rezultati su obrađeni primenom analize varijanse. Značajnih razlika u prinosu, apsolutnoj i hektolitarskoj masi zrna, između strnih žita, nije bilo. Primena mineralnih đubriva sa povećanim sadržajem P i K dovela je do značajnog povećanja prinosa zrna, apsolutne i hektolitarske mase strnih žita u odnosu na kontrolu. Između varijanti V1 i V2, kao i varijanti V2 i V3 nisu postojale statistički značajne razlike u apsolutnoj i hektolitarskoj masi zrna. Prosečne vrednosti prinosa zrna za strna žita kretale su se od 1510 kg ha-1 na kontrolnoj varijanti do 3209 kg ha-1 na varijanti sa najvećom dozom P i K-đubriva. Značajne razlike u prinosu zrna zabeležene su između varijanti V1 i V2, kao i varijanti V2 i V3. Primenom samo mineralnih đubriva na kiselim zemljištima prinosi su relativno niski. Ključne reči: strna žita, mineralna đubriva, apsolutna masa, hektolitarska masa, prinos