PROCENA POTENCIJALNOG ZDRAVSTVENOG RIZIKA USLED PRISUSTVA TOKSIČNIH METALA U VODI ZA PIĆE IZ INDIVIDUALNIH BUNARA U SELU DUBRAVICA U BRANIČEVSKOM OKRUGU - Rajković, Miloš Budimir (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2017)
Da bi se proverio sadržaj makro- i mikroelemenata u vodi za piće u selu Dubravica u Braničevskom okrugu, koje nema centralizovan vodovodni sistem, izvršena je analiza voda koje su uzorkovane iz dva individualna bunara, indirektnom metodom preporučenom od strane Rajkovića i saradnika. Ispitivanja su pokazala da se: Al, Fe, Cr, Pb i U nalaze u koncentracijama višim od vrednosti dozvoljene Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Da bi se utvrdila opasnost od prisustva toksičnih metala u povišenoj koncentraciji urađena je procena kratkoročnog i dugoročnog potencijalnog kancerogenog rizika. Na osnovu rezultata koji su dobijeni za ispitivane uzorke vode može se primetiti da je vrednost koeficijenta rizika manja od 1 za sve toksične metale koji su određeni u vodi za piće, što znači da ne postoji potencijalni kratkoročni kancerogeni rizik po zdravlje ljudi. Na osnovu rezultata dobijenih za dugoročni potencijalni rizik za pojavu i razvoj kancerogenih oboljenja, kod stanovnika sela koji koriste vodu za piće I uzorka izražen je rizik za nastajanje kancera od Cr. U slučaju Pb, rizik od pojave kancera u slučaju I uzorka vode za piće javlja se kod 44 od 1000 stanovnika, a u slučaju II uzorak kod 183 od 1000 stanovnika. Na osnovu izračunate procene dugoročnog zdravstvenog rizika od prisustva U u vodi za piće zapaža se da u slučaju konzumiranja oba uzorka vode postoji potencijalni rizik od nastajanje kancera: u slučaju I uzorka vode kod 24,5 stanovnika a u slučaju II uzorka 10,3 stanovnika od 1000 stanovnika.