Produkcija semena nakon prolaska jarovizacije različitih razvojnih faza kupusa - Červenski, Janko Fedor; Danojević, Dario; Adamović, Boris; Vlajić, Slobodan; Vojnović, Đorđe; Tošić, Ivana (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2026)
Kupus je dvogodišnja povrtarska vrsta u pogledu proizvodnje semena i potrebna mu je jarovizacija za prelazak iz vegetativne u generativnu fazu. U istraživanju su upoređeni i analizirani kvalitet i produkcija semena nakon prezimljavanja i prelaska jarovizacije različitih razvojnih fenofaza kupusa na otvorenom polju. Prvi tretman je uključivao fenofazu kupusa sa tehnološki zrelom glavicom (TZG), drugi tretman je uključivao fenofazu kupusa sa potpuno razvijenom lisnom rozetom ali sa nerazvijenom glavicom (LR), treći tretman je uključivao fenofazu kupusa sa odsečenim svim listovima rozete i listovima glavice (SUK). Prvi i treći tretman su prezimljavali sa jarovizacijom ukopani u zemlju, a drugi tretman je prezimljavao sa jarovizacijom bez ukopavanja u prirodnom rastu i razvoju na otvorenom polju. Prosečna ukupna masa semena po biljci (glavna komponenta u proizvodnji semena) varirala je između 26,0 g kod tretmana spoljašnjeg i unutrašnjeg stabla i 81,3 g kod tretmana potpuno razvijene lisne rozete. Kao što se i očekivalo, ova osobina se značajno razlikovala između sva tri tretmana. Tretman potpuno razvijene lisne rozete proizveo je znatno veću masu semena po biljci u poređenju sa tretmanima tehnološki zrele glave i spoljašnjeg i unutrašnjeg stabla.