Uticaj tečnog ekstrakta glistenjaka i njegovog ostatka na rast i prinos kupusa - Luu, Hai Thi Thuy; Le, Linh Truc; Huynh, Nga; Green, Iain D. (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2026)
Kupus (Brassica oleracea var. capitata) jedna je od najstarijih poznatih povrtarskih kultura i često se gaji širom sveta. Tečni ekstrakt glistenjaka (engl. vermicompost tea – VCT) smatra se biođubrivom i koristi se u održivoj poljoprivredi za povećanje prinosa useva i poboljšanje svojstava zemljišta. Ovo istraživanje sprovedeno je sa ciljem procene efikasnosti tečnog ekstrakta glistenjaka i ostatka tečnog ekstrakta glistenjaka (čvrstog materijala koji ostaje nakon proizvodnje tečnog glistenjaka), kao i njihove sposobnosti da delimično zamene mineralna đubriva u pogledu rasta i prinosa kupusa u poljskim uslovima. Rezultati su pokazali da primena tečnog ekstrakta glistenjaka i ostatka tečnog ekstrakta glistenjaka u odnosu 1:5 u kombinaciji sa 50% mineralnim đubrivom značajno povećava prečnik glavice kupusa i njenu prosečnu pojedinačnu masu pri berbi u poređenju sa tretmanom gde su primenjena samo mineralna đubriva. Posebno je uočeno da je primena tečnog ekstrakta glistenjaka u kombinaciji 1:5 sa ostatkom tečnog ekstrakta glistenjaka + 50% mineralnih đubriva, kao i tečnog ekstrakta glistenjaka u kombinaciji 1:10 sa ostatkom tečnog ekstrakta glistenjaka + 50% mineralnih đubriva, pokazala najbolje rezultate među tretmanima, sa značajnim povećanjem prinosa na parceli od 3 m² za 24,7%, odnosno 14,3% u poređenju sa tretmanom gde su primenjena samo mineralna đubriva. Ovi rezultati pokazuju da tečni ekstrakt glistenjaka u kombinaciji sa ostatkom tečnog ekstrakta glistenjaka može zameniti značajan deo mineralnih đubriva u uzgajanju kupusa, čime se smanjuje oslanjanje na ove neodržive proizvode, uz istovremeno recikliranje otpadnih materijala u održivoj poljoprivredi.