UPOTREBA JUTJUBA ZA ŠIRENJE INOVATIVNIH POLJOPRIVREDNIH TEHNOLOGIJA: DIGITALNI PRISTUP PODRŠKE POLJOPRIVREDNICIMA - Mazumder, Mohummed Shofi Ullah; Wadud, Fatema; Barua, Sushama (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2026)
Širenje inovativnih poljoprivrednih tehnologija je od suštinskog značaja za poboljšanje produktivnosti, prehrambene sigurnosti i uslova života u ruralnim sredinama zemalja u razvoju, gde se javne savetodavne službe često suočavaju sa finansijskim i institucionalnim ograničenjima. Ova studija istražuje ulogu Jutjuba kao digitalne platforme za podršku poljoprivrednicima u ruralnim područjima Bangladeša, naglašavajući njegovu efikasnost u širenju informacija iz oblasti poljoprivrede i faktore koji utiču na njihovo usvajanje. Transverzalno istraživanje je sprovedeno među 276 poljoprivrednika u Ranguniji Upazili (podokrug) u okrugu Čatogram. Podaci su prikupljeni korišćenjem strukturiranog upitnika i analizirani primenom regresione analize. Nakon razmatranja vrednosti VIF-a, sprovedena je multivarijaciona logistička regresija. Rezultati pokazuju da je usvajanje Jutjuba značajno povezano sa obrazovanjem, efektivnom veličinom gazdinstva i kontaktom sa poljoprivrednim savetodavnim službama. Poljoprivrednici koji koriste Jutjub pokazali su viši nivo poljoprivrednog znanja, ostvaruju veće prihode i primenjuju raznovrsnije poljoprivredne prakse u odnosu na one koji ga ne koriste. Pored toga, Jutjub je bio široko korišćen za praćenje vremenske prognoze, pripremu za prirodne nepogode, učenje od drugih poljoprivrednika, upravljanje nakon žetve/berbe i angažovanje na tržištu, što ističe njegovu višestruku ulogu. Sveukupno posmatrano, platforme kao što je Jutjub, uz unapređen pristup IKT-ma, pristupačne digitalne resurse i ciljane obuke, mogu značajno unaprediti znanje iz oblasti poljoprivrede i usvajanje tehnologija među poljoprivrednicima u Bangladešu, čime se podstiče održivi ruralni razvoj.