EFEKAT OPTIMIZOVANOG MINERALNOG ĐUBRIVA NA PRINOS I STRUKTURNE ELEMENTE ZIMSKE PŠENICE NA RETISOLU ZAPADNE POLESIJE UKRAJINE - Yashchenko, Liudmyla (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2025)
Proučavani su efekti količina mineralnih đubriva zasnovanih na NPK uklanjanju zrna i zrna + slama, u poređenju sa preporučenom dozom na produktivnost useva zimske pšenice (Triticum aestivum L.). Tretmani su vršeni u kontekstu različitih melioranata sa povratkom biljnih ostataka u zemlju. Na retisolu je najviši prinos zrna zimske pšenice (4,98 t/ha) postignut primenom 1,0 Hh (hidrolitička kiselost) doze dolomitnog kreča (DL) sa N150P50K125 (doza zasnovana na uklanjanju NPK zrna i slame). Ovaj tretman doveo je do najboljih pokazatelja elemenata strukture prinosa. Međutim, indeks žetve je bio niži nego kod N130P25K35 (doza zasnovana na uklanjanju NPK zrna). Ovo sugeriše veći odnos zrna prema slami pri pristupu uklanjanja samo zrna NPK. Uprkos nižim strukturnim pokazateljima, prosečni prinos u tretmanu sa DL (1,0 Hh) + N130P25K35 nije imao statistički značajnu razliku u poređenju sa N120P60K90 (preporučena doza) na P<0,05. Odsustvo PK đubriva u tretmanu sa N130 značajno je smanjilo prinos (19%) u poređenju sa drugim NPK tretmanima. Primena 1,0 Hh krečnjaka (LS) sa preporučenom NPK dozom nije promovisala formiranje strukturnih elemenata, a smanjenje prinosa bilo je 0,21 t/ha u poređenju sa DL (1,0 Hh) u sličnim uslovima. Na osnovu dobijenih rezultata, preporučuje se primena mineralnih doza đubriva izračunatih na osnovu uklanjanja NPK glavnog proizvoda (zrna), u kombinaciji sa 1,0 Hh DL i povratkom biljnih ostataka u zemlju, za optimalnu produktivnost zimske pšenice na retisolima.