УЛОГА МИКРОЂУБРИВА У ПОБОЉШАЊУ КВАЛИТЕТА СЕМЕНА RAPHANUS SATIVUM D. SEEDS. VAR. OLEIFERA METRG. У КАРПАТСКОМ РЕГИОНУ УКРАЈИНЕ - Hlyva, Valentyna; Олександра Петривна, Волосхцхук; Игор Степанович , Волошчук; Валентина Викторивна, Хлива; Халина Јарославивна , Биловус; Христина Василивна , Билонижка (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2025)
Сврха истраживања је била да се утврди утицај фолијарног ђубрења микрођубривима на формирање елемената сортне продуктивности и показатеља сетвених квалитета семена уљане роткве. Предмет истраживања биле су сорте Журавка и Факел. Методолошку основу чиниле су општенаучне и посебне методе истраживања (теренска метода). Површина регистрационе парцеле износила је 50 м2, постављање сорти је било узастопно са три понављања. Истраживање је спроведено током 2021-2023. на бази одељења за семенарство и семенарство Института за пољопривреду Карпатског региона Националне академије аграрних наука, који се налази у Карпатском региону Украјине. Узгајање семена висококвалитетне уљане роткве као једне од значајних зеленишних култура је хитан задатак за проширење засејаних површина у региону. Само производњом довољне количине семенског материјала, посебно нових, продуктивнијих сорти и ефикасним пољопривредним мерама гајења, могу се постићи жељени резултати. Овом питању је посвећен мали број научних публикација, што захтева даље научно оправдање. Експеримент је упоредио четири опције за употребу микрођубрива на листовима на позадини минералне исхране - N30P60K70 + N50 BBCН 14–16 (развој листа) + N20 BBCН 52–53 (изглед цвасти). Резултати представљени у чланку наглашавају ефикасност употребе микрођубрива: Орацле мултицомплек, Иара Вита Реколин, Интермаг-оил. Утврђено је да је под њиховим утицајем повећан принос семена за 0,38–0,46 т ха-1, маса 1000 семена – 1,17–2,15 г, енергија клијања – 2,2–3,8%, лабораторијска клијавост – 2,4–4,2%. Резултате истраживања могу користити пољопривредна предузећа и газдинства за прилагођавање система исхране кроз основну примену минералних ђубрива и додатних микрођубрива у фолијарној прихрањивању биљака, чиме се обезбеђује потпунија реализација генетског потенцијала уљане роткве и обезбеђују високи сетвени квалитети. узгојеног семена.