PRINOS, FIZIČKE I HEMIJSKO-TEHNOLOŠKE OSOBINE ZRNA I BRAŠNA NOVE SORTE OZIME PŠENICE U RAZLIČITIM AGROEKOLOŠKIM USLOVIMA - Dolijanović, Željko K. (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2025)
Potreba za globalnom sigurnošću hrane nameće povećanje proizvodnje pšenice, kao treće najzastupljenije kulture u svetu sa značajnom ulogom u svetskoj i srpskoj ekonomiji. Iako oplemenjivanje i agrotehničke mere doprinose rastu prinosa, poljoprivreda se suočava sa izazovima poput klimatskih promena, degradacije zemljišta i rasta troškova inputa, što zahteva nove pristupe za stabilnost proizvodnje. Cilj istraživanja bio je identifikacija razlika u prinosu i kvalitetu zrna između široko zastupljene sorte pšenice Pobeda i nove sorte pšenice ML Grigorija, uzimajući u obzir uticaj genotipa i spoljašnjih uslova. Ispitivani su prinos i fizičko-hemijske osobine zrna i brašna sorti ML Grigorija i Pobeda, na šest lokaliteta u Srbiji tokom 2021/22. i 2022/23. godine. Ogledi su organizovani po planu slučajnog rasporeda u tri ponavljanja, uz standardne agrotehničke mere. Prinos je obračunat i korigovan na standardnu vlagu, dok su fizičko-hemijske i reološke osobine analizirane u akreditovanim laboratorijama prema SRPS ISO standardima. Ispitivani su i tehnološki parametri pšenice. Dobijeni rezultati su obrađeni statistički, metodom analize varijanse a za pojedinačna poređenja korišćen je test najmanje značajne razlike (lsd test). Rezultati su pokazali značajne razlike u prinosu, fizičkim i tehnološkim osobinama u zavisnosti od ispitivanih faktora. Sorta ML Grigorija je ostvarila visok prinos i dobar tehnološki kvalitet u povoljnim uslovima, dok je Pobeda imala stabilnije fizičke osobine i bolju stabilnost testa, što ukazuje da prilagođen izbor genotipa uslovima sredine, omogućava postizanje visokih i stabilnih prinosa i kvaliteta.