FENOLOGIJA I BIOHEMIJSKA JEDINJENJA PLODOVA PRUNUS SPINOSA L. POD UTICAJEM TEMPERATURE VAZDUHA I PADAVINA - Petrov, Djurdja; Čukanović, Jelena; Kolarov, Radenka; Galečić, Nevenka; Skočajić, Dejan; Vujičić, Dragan; Ocokoljić, Mirjana (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2025)
Fenologija je proučavanje periodičnih bioloških promena kroz koje biljke prolaze, pod uticajem geografskih i ekoloških uslova sredine, posebno klimatskih varijabli. Ciljevi istraživanja bili su utvrdjivanje varijabilnosti fenoloških obrazaca Prunus spinosa L. prirodnih populacija u ekotonima jugoistočnog dela Balkanskog poluostrva i formiranje informacione baza podataka o uticaju temperature vazduha i padavina na fenologiju vrste na osnovu istraživanja u periodu 2007-2024. Dobijeni podaci analizirani su deskriptivnim i multivarijantnim statističkim metodama. Rezultati pokazuju da je početak prolećnih fenoloških faza značajno ubrzan porastom temperature vazduha posebno 2024, kada je fenofaza cvetanja počela 31 dan ranije, 13 dana duže trajala, a dozrevanje plodova bilo 65 dana ranije u odnosu na period 2007-2023. S obzirom da trnjina značajno doprinosi ekosistemskim uslugama kao medonosna i vrsta sa primenom u prehrambenoj industriji i fitoterapiji odredjen je sadržaj fenola, flavonoida, antocijana i antioksidativna aktivnosti plodova u destilovanoj vodi i 70% etanolu. Rezultati sugerišu da etanol ne samo da efikasnije ekstrahuje bioaktivne komponente, već i pojačava njihov potencijal za neutralizaciju slobodnih radikala. Istraženi ekstrakti sadrže visok procenat fenola i pokazuju značajanu antioksidativnu aktivnost. Na osnovu sprovedenog istraživanja dobijene su dragocene informacije o varijabilnosti fenoloških obrazaca i antioksidativnom kapacitetu plodova koje su važne u kreiranju smernica za programe očuvanja ekosistemskih usluga, oplemenjivanja i planove upravljanja. Naime, dizajn pejzaža i planovi upravljanja moraju biti uskladjeni sa brojnim interakcijama i potencijalnim benefitima, ali i troškovima implementacije odgovarajućih strategija za maksimiziranje ekoloških, društvenih, ekonomskih, i dobrobiti vegetacije za zdravlje ljudi.