POBOLJŠANJE TRAJNOSTI SKLADIŠTENJA I TRŽIŠNE VREDNOSTI ZRELOG NARANDŽASTOG PLODA FIZIALISA: UNAPREĐENJE ENZIMSKE ANTIOKSIDATIVNE SISTEME POD UTICAJEM EGZOGENOG MELATONINA - Taghipour, Leila (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2025)
Voće Physalis peruviana L., poznato kao kapurska jagoda, je klijakterično voće koje tokom skladištenja doživljava značajne promene u boji i teksturi zbog povećane sinteze etilena. Dok mu je vreme skladištenja mesec dana sa čašicom, bez nje traje samo 4 do 5 dana. Stoga su strategije za smanjenje gubitaka nakon berbe i produženje skladišnog veka od suštinskog značaja. U ovoj studiji, potpuno zrelo narandžasto voće kapurske jagode sa žutim čašicama ubrano je iz komercijalne staklenike u Pasargadu (pokrajina Fars, Iran) i preneseno u laboratoriju. Nakon pranja, voće je potopljeno u rastvore melatonina u koncentracijama od 100, 200 i 300 µM na 5 minuta, dok je destilovana voda korišćena kao kontrola. Voće je skladišteno na 10 °C i 90 ± 5% relativne vlažnosti tokom 21 dan i evaluirano nedeljno. Rezultati su pokazali da su svi tretmani melatoninom značajno kontrolisali gubitak težine i omekšavanje voća. Voće tretirano melatoninom imalo je uporedive indekse ukusa i bolje rezultate od kontrole. Tretman melatoninom poboljšao je sistem antioksidantnih enzima, pri čemu je voće tretirano sa 300 µM melatonina pokazalo najviše aktivnosti enzima superoksid dismutaze, katalaze, askorbat peroksidaze i peroksidaze, i najniži sadržaj vodonik-peroksida, što ukazuje na smanjen oksidativni stres. Takođe, najmanje propadanje (17,4%) zabeleženo je kod voća tretiranog sa 300 µM melatonina, dok je najveće propadanje (43,83%) zabeleženo kod kontrolnog voća. Tretman melatoninom se pokazao efikasnim u poboljšanju kvaliteta i produženju roka trajanja voća kapurske jagode, delujući kao vredna i ekološki prihvatljiva metoda očuvanja nakon berbe, odlažući zrenje, poboljšavajući antioksidantnu aktivnost i očuvanje indeksa ukusa.