PROCENA KOEFICIJENATA NASLEDNOSTI ZA DUŽINU BREMENITOSTI I TELESNU MASU NA ROĐENJU U POPULACIJI HOLŠTAJN FRIZIJSKIH GOVEDA U REPUBLICI SRBIJI - Stanojevic, Dragan Ž. (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2025)
Trajanje bremenitosti kod krava i telesna masa teladi na rođenju ima veliki uticaj na tok i težinu partusa kod mlečnih krava, te samim tim i vrlo značajan uticaj na ekonomičnost govedarske proizvodnje. Cilj istraživanja bio je da se utvrdi fenotipska varijabilnost i naslednost navedenih osobina i mogućnost selekcije na ove osobine u populaciji mlečnih goveda u Republici Srbiji. Istraživanjem je obuhvaćeno 1348 krava holštajn frizijske rase koje su se telile 4247 puta u periodu od 2007. do 2016. godine na jednoj farmi u okolini Beograda. Ispitivanje značajnosti faktora urađeno je u okviru GLM procedure SAS statističkog paketa. Komponente varijanse izračunate su primenom REML metodologije u okviru VARCOMP procedure SAS statističkog paketa (v. 9.4). Prosečno trajanje bremenitosti u ispitivanoj populaciji iznosilo je 278,5 dana, dok je prosečna telesna masa teladi na rođenju iznosila je 37,1kg. U istraživanju utvrđena je visoka statistička značajnost laktacije, godine i sezone teljenja kao i pola teleta na obe ispitivane osobine, sem u slučaju sezone teljanja na telesnu masu teladi, gde je sezona imala statistički značajan uticaj. Trajanje bremenitosti imalo je nisku naslednost od 0,018, dok je utvrđena naslednost telesne mase na rođenju bila od 0,355.